PrehladaSezona prehlade je već odavno počela, a simptomi poput grlobolje, glavobolje, šmrcanja pa čak i povišene temperature mogu biti vrlo neugodni. Ako ste i vi ‘uhvatili’ prehladu, donosimo 3 saveta uz koje ćete se najbrže oporaviti i vratiti u normalu

1. Dovoljno sna
Istraživanje je potvrdilo kako nedovoljno sna uzrokuje pad imuniteta, zbog čega telo nije dovoljno jako da se bori protiv prehlade pa zbog toga imate 4 puta više šanse da se razbolite. Ako osetite simptome virusa pokušajte sebi u sledećih nekoliko dana osigurati minimalno 7 sati sna. Na taj način telo vraća snagu i brže se oporavlja.

2. Probiotik je spas
Tokom prehlade telo je izloženo brojnim promenama koje mogu poremetiti njegov normalan rad. To se odnosi i na sluznicu koja je oštećena, što prvo osetimo na sinusima u obliku curenja nosa, teškog disanja kroz nos, ali i glavobolje. Probiotici su prepuni dobrih bakterija koje jačaju imunitet i podstiču normalan rad sluznice celog tela. Ako ste se prehladili, svako jutro popijte jedan probiotik, sve dok simptomi ne nestanu u potpunosti.

3. Pojačan unos cinka
Osim vitamina C, koji je izvrstan saveznik u borbi protiv prehlade, dokazano je kako i povećan unos cinka telu pomaže da se brže oporavi od bolesti i značajno skraćuje trajanje prehlade. Istraživanje je potvrdilo kako uz unos doze od 75 miligrama cinka dnevno telo može da se odbrani i oporavi od virusa čak 40 posto brže.

Izvor: happytv.rs
Foto: www.youngandraw.com