BEOGRAD – Prva operacija u Srbiji, kojom će se detetu paraplegičaru pružiti šansa za poboljšanje stanja kod oštećenja kičmene moždine, zahvaljujući transferu matičnih ćelija, biće obavljena u subotu 26. decembra, pod rukovodstvom prof. dr Dušana Marića, pionira u lečenju matičnim ćelijama u našoj zemlji.

Ova besplatna operacija je prva je u nizu, u okviru humanitarnog pilot projekta, na čelu sa profesorom Marićem, ortopeda iz Novog Sada, čiji će tim u narednom periodu regenerativnom medicinom pomagati pacijentima, obolelih od cerebralne paralize ili oštećenja kostiju.

“Cilj ovog projekta je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a do nje ne mogu da dođu zbog novčanih prepreka. Baš zato želimo da ove operacije radimo besplatno, bez ikakvih interesa i uslovljavanja. Dete koje ćemo u subotu operisati je paraplegičar, a ne mora nepokretno da provede ostatak života. U subotu ćemo osim te intervencije, obaviti još dve transplantacije matičnih ćelija kod oštećenja hrskavice kod sportista”, izjavio je prof.dr Dušan Marić, dodavši da jedna ovakva procedura u inostranstvu košta između 36.000 i 40.000 evra.

Transfer matičnih ćelija kosne srži u oštećenje kičmene moždine do sad se nije radilo u Srbiji, a izvodi se tako što se matične ćelije izoluju iz kostne srži, nakon čega se pripremaju i pod kontrolom rendgena ubrizgavaju na mesto oštećenja. Sama intervencija ne traje više od sat vremena.

Ovo je prva ovakva operacija u Srbiji, koja se izvodi bez asistencije stranih stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine, a obaviće se u bolnici Alpha Medika u Beogradu.

Uz prof. dr Dušana Marića, stručni tim čine i dr Džihan Abazović, koji je zadužen za pripremu matičnih ćelija, kao i ortopedski tim bolnice Alpha Medika, koji pruža stručnu i logističku podršku u realizaciji ovog projekta.

Izvor: RTS