U budućnosti bi se moglo manipulisati genima koji određuju inteligenciju pojedinca, smatraju naučnici. Kakva će ljudska inteigencija biti za nekoliko stotina godina?

Naučnici smatraju da je inteligencija nasledna i da 75 odsto IQ-a zavisi od gena, a ostatak od okoline u kojoj rastemo, obrazovanja i ljudi s kojima se družimo. Međutim, sve do sada nije bilo poznato koji su to geni tačno odgovorni za to kakvo imamo pamćenje i kognitivne sposobnosti.

Saznajte: Od čega zavisi ljudska inteligencija?

Naučnici veruju da postoji tzv. glavni prekidač koji upravlja mrežama gena i kada bi mogli da ga pronađemo, mogli bi svakome da povećamo inteligenciju.

“Znali smo da genetika ima veliku ulogu u inteligenciji, ali do sada nismo znali koji geni su za to odgovorni. Sada znamo koji su i da su povezani, što u teoriji znači mogućnost i da jednog dana menjamo te gene, odnosno da modifikujemo inteligenciju”, izjavio je Majkl Džonson, jedan od autora studije.

Pogledajte: Napravljena mašina koja uspešno imitira način na koji ljudski mozak uči nove pojmove

Naučnici su proučavali delove mozgova pacijenata koji su operisani zbog epilepsije. Analizirali su hiljade njihovih gena i zdravih pacijenata kao i osoba koje imaju različite neurološke poremećaje kao autizam ili onih s intelektualnim poteškoćama. Otkrili su da oni geni koji utiču na inteligenciju uzrokuju epilepsiju ili intelektualne poteškoće ukoliko je na njima došlo do mutacije.

Pre se smatralo da je inteligencija određena pozicijom dela cerebralnog korteksa, odnosno “sivom masom”.

Izvor: B92.net/Dnevnik.hr