BLIC1Akcija „Blica“ „Stop nasilju nad ženama“ urodila je plodom! Od naredne godine srpsko zakonodavstvo će mnogo rigoroznije sankcionisati nasilnike.

U Srbiji su ove godine ubijene čak 34 žene u porodičnim svađama, a većina njih je ranije prijavljivala nasilje. “Blic” je pokrenuo akciju “Stop nasilju nad ženama” i u više navrata podsećao nosioce najviših funkcija da kao društvo moramo da prepoznamo ovaj problem kao prioritetan i počnemo sa njegovim rešavanjem.

Rezultat naše borbe nije izostao! Ministarstvo pravde formiralo je radnu grupu koja radi na izmenama Krivičnog zakonika i izradi novog akta – zakona o organizaciji državnih organa u suzbijanju nasilja u partnerskim odnosima.

Radomir Ilić, državni sekretar u ovom resoru, kaže za „Blic“ da bi ove zakonske novine trebalo da stupe na snagu već na proleće 2016. godine.

BLIC2

Između ostalog, izmene Krivičnog zakonika uvešće potpuno novo krivično delo – proganjanje, koje podrazumeva besumučne pozive i čekanje žrtve ispred zgrade gde stanuje.

Nepristojne ponude na radnom mestu od nadređenih tretiraće se kao seksualno uznemiravanje. Na primer, ako podređeni svakog jutra referiše šefu, a ovaj za to vreme priča masne viceve zbog kojih se sagovornik oseća nelagodno, to će se tretirati kao seksualno uznemiravanje.

Nasilje u porodici biće preformulisano u nasilje u partnerskim odnosima, pa će time, na primer, biti obuhvaćeni i slučajevi nasilja u gej zajednicama.

Paralelno s izmenama Krivičnog zakonika, sprema se i pomenuti zakon o organizaciji državnih organa. Njime će, po “Zrenjaninskom modelu”, sve državne institucije biti koordinisane u borbi protiv nasilja u partnerskim odnosima.

BLIC3

Policija će, nakon što dobije prijavu, izaći na teren, odmah udaljiti nasilnika iz kuće i izvestiti javnog tužioca o slučaju. Sada se dešava da se predmet na stolu tužioca nađe tek za pet-šest dana.

To je, uz činjenicu da je nasilnik ostao u kući sa žrtvom, bilo dovoljno da nasilnik izvrši uticaj na žrtvu da povuče izjavu, opet je tuče ili nešto još strašnije. Sada je ta mogućnost potpuno uklonjena. Policija potom izveštava centar za socijalni rad, a u priču je uključena i lokalna bolnica.

Nasiljem u partnerskim odnosima baviće se posebno obučene jedinice u svakoj policijskoj stanici, kao i tužioci u svakom osnovnom tužilaštvu, specijalizovani samo za ova krivična dela. I oni će proći posebnu obuku, sa akcentom na poznavanju psihologije, da bi znali da priđu žrtvi.

Institucionalni okvir zaštite žena

Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da bi novi zakon trebalo da se nađe na javnoj raspravi krajem januara ili početkom februara.

– Plan je da zakon bude izglasan u Skupštini u martu. Dakle, od proleća sledi potpun institucionalni okvir zaštite žena. Očekujem da već u septembru ceo novi sistem funkcioniše kao sat – kaže Ilić za „Blic“.