Zajednički u kupovinu: Radmila Mikić, Snježana i Aleksandar Dimić i Milenko Mudrinić
Katastrofalnih poplava iz 2014. još se sećaju mnogi u Srbiji i Republici Srpskoj, kada su brojne porodice izgubile i živote i imovinu. Tada je bila organizovana velika akcija naših zemljaka širom sveta da se ublaže posledice strašne tragedije. U ovom humanom zadatku učestvovali su i članovi Srpskog kulturnog društva Sloga iz Manhajma u Nemačkoj, kojima je, prema rečima Dragana Jovičića, preostalo još neaspoređenih 2.500 evra, namenjenih postradalim porodicama u poplavi.
Zajednički u kupovinu: Radmila Mikić, Snježana i Aleksandar Dimić i Milenko Mudrinić
Zajednički u kupovinu: Radmila Mikić, Snježana i Aleksandar Dimić i Milenko Mudrinić

Zbog toga su se njihovi aktivisti ovih dana uputili ka otadžbini kako bi ova sredstva otišla na prave adrese, tražeći od “Vesti” imena stradalnika.

Humanitarni most je predložio nekoliko porodica iz Loznice i Republike Srpske. Na cilj je prva iz Manhajma stigla članica Sloge Snježana Dimić sa sinom Aleksandrom, inače rodom sa područja Prijedora, koja je odmah posetila dve ugrožene porodice iz poplavljenih naselja i u ime Udruženja darovali sa po 300 evra familiju Milenka Mudrinića iz Tukova koji ima troje male dece i porodicu Radane Mikić iz Gomjenice, majku sedmoro mališana.

Stigao i ormar: Zahvalni Milenko Mudrinić
Stigao i ormar: Zahvalni Milenko Mudrinić

Zajedno sa ovim porodicama zemljaci su obišli prodavnice nameštaja i rezervisali ono što je ovim ljudima bilo trenutno najpotrebnije. U prodavnici nameštaja za Mudriniće je kupljen ormar za odeću i tri taburea za decu, u vrednosti od 300 evra. Porodice Radane Mikić u Gomjenici živi u vrlo teškim uslovima, i to bez kupatila. Ona je izrazila želju da joj se kupi krevet da deca imaju gde da spavaju, zahvalivši se od srca na pomoći.

“Ovo puno znači meni i mojoj deci koja još spavaju na podu jer nemamo ni kreveta dovoljno, a ni osposobljenih prostorija. Zato mi je neki ležaj ili kauč na razvlačenje bio ovog časa najpotrebniji. Bila bi mi potrebna i dva kreveta ali nemamo gde da ih stavimo, zato sam uzela jeftiniji krevet, a za ostatak novca sam kupila sudoperu i tri elementa viseće kuhinje. Za kupatilo treba mnogo više novca jer ga treba nabaciti, polepiti pločice, namestiti ga i platiti radove – priča Radana koja živi od socijalne pomoći u visini od 36 evra i dodaje da dosad ni od koga nije dobila nikakvu pomoć zbog štete pretrpljene u poplavama.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Iako su rane još sveže i otvorene, ovaj dar od 600 evra je obradovao žitelje nastradale u poplavama, a koliko radosti su predstavnici Sloge doneli u Loznicu, među familije kojima je država dala najminimalniju odštetu ili nikakvu, objavićemo u narednim brojevima “Vesti”.

Uskoro nova akcija
– Ovima dvema porodicama iz Prijedora smo kupili ono što je najpotrebije. Tešku situaciju familije Mikić ću izložiti članovima Udruženja, žalosno je da jedna porodica sa toliko dece nema gde da se okupa, a živimo u 21. veku. Verujem da ćemo im obezbediti solidarnom akcijom i sredstva za izgradnju kupatila – istakla je Snježana Dimić iz Manhajma.

Za bolja vremena
– Zahvaljujem se mnogo članovima Sloge iz Manhajma kao i njihovim predstavnicima Dimićima. Mi jesmo pretrpeli mnogo štete u poplavama. Dosta smo toga sami sanirali. Pomogli su nam novčano i drugi čitaoci “Vesti” da lakše stambeni prostor dovedemo do uslovnog za normalan život. Nekako je sve drugo bilo uvek važnije od ormara, rešavali smo jedno po jedno a ostali smo bez ormara za spavaću sobu i hodnik. Sad smo zahvaljujući humanim ljudima kupili ormar za sobu a onaj za hodnik neka ostane za neko bolje vreme – ističe Milenko Mudrinić.

Izvor: VESTI online