Sredstva

Kragujevac – Odlukom odborničke većine, Skupština grada Kragujevca usvojila je, uoči minulog vikenda, odluku o smanjenju broja zaposlenih u lokalnom javnom sektoru za 246 uposlena, odnosno za 134 više no što je to utvrđeno procenom Vlade Srbije o maksimalnom broju radnika na neodređeno vreme u lokalnoj samoupravi i javnim preduzećima u centru Šumadije. Broj zaposlenih u kragujevačkom javnom sektoru biće smanjen najkasnije do 24. februara naredne godine.

Odluka o višku zaposlenih, a posebno činjenica da je spisak prekobrojnih u lokalnom sektoru, voljom aktuelnog gradskog rukovodstva, uvećan za 134 činovnika i drugih radnika izazvala je burnu, na momente i incidentnu raspravu u gradskom parlamentu, koja je okončana napuštanjem sednice SG odbornika opozicione stranke Zajedno za Šumadiju.

– Višak zaposlenih predstavlja teret za građane Kragujevca koji za njihovu platu plaćaju porez i visoku cenu za dažbine. Zbog toga su i nameti privredi veliki jer mora da se “nahrani” javni sektor u Kragujevcu. Trudili smo se da ne opterećujemo preduzeća i da se na spisku prekobrojnih nađu samo oni zaposleni koji su se kroz ranije ankete izjasnili za dobrovoljni odlazak, rekao je na sednici SG gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić.

Tokom potonje rasprave o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u lokalnom javnom sektoru, došlo je do incidenta u kojem je jedan od odbornika ZZŠ – revoltiran time što je šefu odborničke grupe te stranke, posle uskraćivanja prava na repliku, oduzeta reč – iščupao skupštinski mikrofon. Nakon toga je sledila kraća pauza sednice SG i izlazak odbornika Zajedno iz skupštinske sale, koji smatraju da u kragujevačkom javnom sektoru “nema viška zaposlenih, već da ima manjka posla u gradu”.

– Odluka o napuštanju gradskog parlamenta tužna je i neizbežna posledica sloma parlamentarizma u rodnom mestu srpske samouprave. Samoupravu i njen parlamentarizam satrli su SNS i njeni saradnici korupcijskim otimanjem vlasti, gušenjem i ućutkivanjem svake opozicije, čak i one koja predstavlja većinsku volju Kragujevčana (ZZŠ). Politička sterilizacija dnevnog reda sednice SG, kažnjavanje i disciplinovanje odbornika opozicije, oduzimanje reči i gašenje skupštinskog mikrofona, strategija su karantinske vlasti SNS. Kad mikrofoni demokratije sasvim prestanu da rade, proradiće motke, ističe se u saopštenju ZZŠ, izdatog nakon napuštanja poslednje sednice SG.

SDS: Pomoći porodicama s decom

U zemlji koja sve brže stari i godinama ima izražen problem nataliteta, pitanje rađanja i podrške porodicama sa decom mora da bude od primarnog nacionalnog interesa. Nažalost, Srbija se danas suočava ne samo sa sve manjim brojem dece, nego i nacionalnom politikom koja obećanja vezana za decu i porodicu koristi samo onda kada se približe izbori, odnosno kao oružje u izbornim kampanjama. Naplata solidarnog poreza trudnicama i porodiljama, jedan je od brojnih primera kršenja socijalnih prava građana. To je ujedno i odraz nebrige, površnosti i arogancije nesposobne vlasti, ocenjeno je na nedavnoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Socijaldemokratske stranke u Kragujevcu.

– See more at: http://www.danas.rs/danasrs/srbija/__nikolic_izjasnili_se_za_dobrovoljni_odlazak_.58.html?news_id=313582#sthash.obEbwNuq.dpuf