Postoji više načina na koje depresija može da utiče na mozak.

Stručnjaci nisu sigurni zašto depresija dovodi do kognitivne disfunkcije, ali se slažu da postoji određena veza. Kognitivna disfunkcija dovodi do osećaja koji se najbolje može opisati kao “mozak u magli”, gde pacijent oseća manjak koncentracije, fokusa, i manjak memorije.

Depresija ima veliki uticaj na deo mozga koji je posvećen upravo memoriji. Problemi koji se razvijaju iz nedostatka pamćenja i problema u fokusiranju zbog depresije su brojni. Oni mogu dovesti do trenja u odnosima, da se oporavljate od depresije teže, pa čak i da uzrokuju fizičke povrede.

Jedan od načina da depresija utiče na mozak je i područje fokusa. Kada je umanjena vaša sposobnost da se fokusirate, stvari koje ste čuli ili pročitali nisu se pravilno sačuvale u vašu “memorijsku banku”. Tako, na primer, ako je vaš supružnik tražio od vas da kupiti neke stvari u radnji, može vam se desiti da zaboravite jedan ili više predmeta ili čak da se zaustavite u radnji s upitnikom iznad glave. Iako ovaj nedostatak fokusa može izgledati kao rezultat nepažnje, depresija je glavni uzrok.

Patite li od depresije, na poslu se takođe može stvoriti niz problema. Problemi s pamćenjem i fokusom mogu dovesti do problema u završetku zadatka onako kako je ispravno. Rezultirajući stres može napraviti veći izazov kada je u pitanju depresija.

Postoje načini na koje možete da se oslobodite od depresije i povratite u prvobitno, sveže stanje. Koristeći neke od prirodnih rešenja, “dobićete” svoj život nazad.

Vežba je verovatno nešto što se najčešće preporučuje kao prirodni tretman za depresiju. Pokretanje vašeg tela i to svakodnevno, je odličan način da se izbavite iz depresije, savetuje Worldhealthinfo.

Možete uspešno povećati svoj nivo serotonina. Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama, kao što su losos i zdrave masti poput kokosovog ulja su takođe preporučljivi. Jedući hranu s proteinima takođe će se povećati nivo serotonina. Na kraju smanjite ili skroz prestanite da konzumirate kofein.

Izvor: B92