UdarKrvni ugrušci mogu izazvati niz veoma opasnih problema – od venske tromboze kad se ugrušak stvori u nozi do plućne embolije kad ugrušak završi u plućima. Svaki od problema s krvnim ugrušcima potencijalno je smrtonosan, a sledi i niz loših navika i neizbežnih situacija koje dodatno povećavaju šansu njihovog stvaranja.

Nedovoljno kretanje
Ako dane provodite u sedećem položaju, bilo da je to u kolima ili pred računarom, povećavate šansu za dobijanje tromboze. Važno je ustati svakih pola sata do 40 minuta kako biste pojačali protok venske krvi. Čak samo protezanje i masaža stopala pomažu.

Trudnoća
Nažalost, trudnoća uzrokuje višak estrogena u ženskom telu, što može dovesti do pojačanja zgrušavanja krvi. Međutim, trudnoća dodatno opterećuje ženine noge i karlicu pa i vene u njima. Rizik nekog problema vezanog za krvne ugruške povećan je čak i do šest nedelja nakon rađanja.

Kao i u prošlom primeru, važno je kretati se – bez obzira na to radilo se o jogi, šetnji ili nekoj drugoj vežbi.

Visina i težina
Prevelika telesna težina povećava rizik venske tromboze zbog manjka aktivnosti i loše cirkulacije krvi. Međutim i visina može biti problem. Žene više od 168 centimetara i muškarci viši od 183 centimetara takođe imaju veću šansu za taj problem.

Nepravilan rad srca
Mnogi ljudi uopšte ni ne znaju da imaju problem sa srcem s obzirom na to da ne postoje simptomi, ali taj zdravstveni problem svejedno povećava šansu stvaranja krvnih ugrušaka. To se događa jer neravnomeran rad srca ne uspeva da potera svu krv gde bi trebalo da ide pa počinje da se skuplja u gornjoj srčanoj komori gde može doći do nastanka ugrušaka. Ta vrsta ugruška ima šansu da ode u mozak i izazove udar.

Kontracepcijske pilule
Estrogen i progesteron u nekim kontracepcijskim pilulama mogu izazvati povećanje grušanja krvi i neke hormonalne terapije. Najpametnije je posavetovati se sa svojim ginekologom u takvim slučajevima.

Rak
Kao da nije dovoljan sam po sebi, rak još i povećava šansu za stvaranje krvnih ugrušaka. Naravno, kako postoji veliki broj vrsta raka, to se ne događa kod svakoga već kod pacijenata koji imaju rak na mozgu, jajnicima, gušterači, debelom crevu, želucu, plućima ili bubrezima. Neke vrste hemoterapije i lekova za sprečavanje raka takođe mogu povećati šansu stvaranja krvnih ugrušaka.

Pušenje
Hemijska jedinjenja u cigaretama mogu izazvati štetu na krvnim sudovima, a to povećava mogućnost nastanka tromboze. Pušenje je takođe štetno po zdravlje na niz drugih načina pa je najpametnija stvar pokušati rešiti se te štetne navike.

Hirurški zahvati
Sve operacije, ali posebno one na kukovima, donjem delu trbuha ili nogama povećavaju šansu stvaranja krvnih ugrušaka. Deo je problema nedovoljno kretanja, ali tu je i dodatni problem rana koje povećavaju šansu povrede krvnih sudova.

Godine
Tromboza se može dogoditi bilo kad, ali što ste stariji, to je šansa veća. Ako imate više od 60 godina, u prilično ste riskantnoj grupi – svaka hiljadita osoba ima po jedan ugrušak godišnje. Nakon 70. godine broj ugrušaka u proseku se povećava na pet godišnje.

Porodična istorija bolesti
Neki su zdravstveni problemi nasledni. Među njima postoji nekoliko koji povećavaju mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka. Takve nasledne bolesti uglavnom postaju problem samo u kombinaciji s nekim od drugih do sada navedenih činilaca.

Genetski nasledne bolesti bubrega i problemi s velikom venom koja ide iz donjeg dela tela do srca najčešći su krivci za povećanu šansu ugruška, ali manjak proteina C i S takođe vas čine potencijalnom žrtvom ugrušaka.

Izvor: B92