Karcinom prostate je drugi najzastupljeniji malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrtnosti u okviru malignih bolesti

Prostata

Pacijenti koji boluju od karcinoma prostate osnovali su prvo Udruženje pacijenata obolelih od raka prostate u Srbiji da bi unapredili lečenje i kvalitet života pacijenata koji boluju od ove bolesti, kao i unapredili svest o značaju rane dijagnostike i razmene informacija o terapijskim mogućnostima koje su dostupne pacijentima u Srbiji i okolnim zemljama.

Članovi Udruženja, pored obolelih od karcinoma prostate u svim fazama bolesti, mogu biti i članovi njihove uže i šire porodice, prijatelji, ali i svi koji su iz nekog razloga zainteresovani da se aktiviraju i pomognu pacijentima koji boluju od ove vrste karcinoma.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, karcinom prostate je drugi najzastupljeniji malignitet kod muškaraca u Srbiji, a treći uzrok smrtnosti u okviru malignih bolesti kod muškaraca u našoj zemlji.

Prvi konkretni cilj Udruženja je omogućavanje pristupa novim lekovima koji poboljšavaju kvalitet života i odlažu progresiju bolesti, kroz saradnju sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, odnosno uključivanjem novih terapija na listu lekova koji se izdaju na teret RFZO-a. Naime, u ovom trenutku, nakon hemioterapije, kada se kod pacijenata javljaju slabost, gubitak na težini, otoci, anemija, depresija i bolovi usled metastaza u kostima, u Srbiji ne postoji mogućnost za nastavak terapije, odnosno koristi se neadekvatna terapija koja ne daje željene rezultate. Svi međunarodni terapijski vodiči i preporuke ukazuju na to da je neophodno obezbediti dopunu lečenja nakon hemioterapije i to je ono što nedostaje u našoj kliničkoj praksi, posebno kada se radi o metastatskom karcinomu od kojeg godišnje, u proseku, oboli 120 pacijenata.

“Važno nam je da se na pozitivnu listu lekova RFZO-a stave i novi lekovi koje možemo da koristimo posle hemioterapije kako bismo mogli normalno da funkcionišemo i živimo, s obzirom da veoma mali broj nas može mesečno da izdvoji 3.000 do 4.000 evra koliko u ovom trenutku košta terapija. Uostalom, u većini zemalja u regionu poput Slovenije, Hrvatske i Bugarske, ova vrsta lekova je već na pozitivnoj listi”, izjavio je predsednik Udruženja Momčilo Kovačević.

“Formiranje Udruženja pacijenata je jedan od načina za poboljšanje kvaliteta života pacijenata koji boluju od karcinoma prostate i ovo je jedan veliki korak napred koji će nam pomoći da pacijenti dobiju uslove lečenja koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, Amerike, ali i regiona. Zajednički nastup pacijenata, uz podršku lekara, je od ključne važnosti za apliciranje kod različitih institucija i organizacija” – istakao je Prof. Dr Zoran Džamić, direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije i dodao: “Karcinom prostate je sada prerastao iz agresivne u hroničnu bolest, koja uz dobru terapiju, ne mora uticati na kvalitet zivota. Protokoli i terapije za pacijente sa uznapredovalim karcinomom prostate postoje, međutim potrebno je da te terapije ucinimo dostupnim.”

Koliko je ovaj oblik raka zastupljen u našoj zemlji pokazuju poslednji zvanični podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”: broj umrlih od karcinoma prostate u Srbiji je 760 na godišnjem nivou, dok je broj novoobolelih između 2.300 i 2.400 pacijenata godišnje. Od tog broja, kod oko 120 pacijenata razvije se metastatski karcinom prostate.