Bil Marler, stručnjak za trovanje hranom, proveo je više od 20 godina svedočeći u raznim tužbama u vezi sa trovanjem hranom. Zato danas više ne jede određene tipove namirnica.

Hrana

U članku za magazin “Fud pojzoning”, ovaj advokat navodi koje tipove namirnica je isključio iz ishrane.

Nakon velikog broja osvojenih parnica i odštete od 600 miliona dolara za klijente, Marler ističe da ga je njegovo višegodišnje iskustvo ubedilo u to da određena hrana jednostavno nije vredna rizika.

Evo koje vrste namirnica najviše “plaše” Marlera:

1. Oprano i isečeno sirovo voće i povrće, upakovano u plastičnu ambalažu i spremno za upotrebu (u supermarketima)

Marler navodi da ove tipove namirnica izbegava “kao kugu”. Možda jesu pogodne jer štede vreme, ali što je više ljudi uključeno u proces obrade hrane, veće su šanse od kontaminacije, pa zaista nije vredno rizika.

2. Sirovi prokelj

Epidemije prouzrokovane konzumiranjem kontaminiranog prokelja su iznenađujuće česte – u Velikoj Britaniji u poslednje dve decenije dogodilo se najmanje 30 velikih bakterijskih epidemija, pretežno salmonele i ešerihije koli, piše Independent.

“Ove tipove namirnica uopšte ne jedem”, kaže Marler.

3. Sirovo meso

Marer ne naručuje meso koje nije bar dopola pečeno. Prema stručnjacima, potrebno je termički obraditi meso na temperaturi od bar 160 stepeni kako bi bakterije poput salmonele ili ešerihije koli bile eliminisane.

4. Sirova jaja

Za sve koji stavljaju živa jaja u kolače, a sećaju se epidemija salmonele osamdesetih i devedesetih godina, o ovome uopšte ne treba ni razmišljati – šanse da se otrujete sirovim jajima danas je znatno manja nego što je bila pre 20 godina, ali on u svakom slučaju ne bi nikako rizikovao.

5. Nepasterizovano mleko i sokovi

Brojni novi pokreti zagovaraju konzumiranje sirovih namirnica, uključujući mleko i sokove, pod argumentom da termička obrada uništava nutrijente. Marler navodi da pasterizacija nije opasna, ali da sirovi napici i te kako mogu da budu – rizikujete da ‘pokupite’ bakterije, viruse i razne parazite.

Izvor: B92