Želi da živi: Mia Torbica
Svojih devet svećica na rođendanskoj torti, devojčica čiji je pogled poput srne, Mia Torbica, ugasila je 21. januara na Onkološkom odeljenju u beogradskoj Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj. Na njenu žalost, ovo mesto za malo slavlje nije ona izabrala, život se dva puta surovo poigrao s njom.
Želi da živi: Mia Torbica
Želi da živi: Mia Torbica

Umesto da ovaj rođendan proslavi sa učenicima OŠ “Vojvoda Radomir Putnik” u Beogradu, da im nešto lepo odsvira na klaviru, njeni mali prijatelji ostavljali su čestitke u holu bolnice, znajući da ne smeju ući u sobu gde njihova vršnjakinja prima hemioterapiju, kako bi bila sposobna da krene na put spasa. Do Rima i čuvene dečje bolnice Bambino Gesu gde se već nalazi naša štićenica 16-godišnja Beograđanka Nina Spremović, kojoj je urađena transplantacija kostne srži.

Mia2
Sanja Torbica

Majka borac
Mlada 36-godišnja Sanja Torbica ima tri ćerke, petogodišnju Enu, desetogodišnju Teu i devetogodišnju Miu, za koju se u poslednje dve i po godine bori svim žarom. I ne posustaje. U toj krhkoj ženi kao da se skupila hrabrost celog sveta. Gotovo da nema institucije, novine, televizije, gde se nije obratila za pomoć. I svi joj pomažu, svesni činjenica da kao samohrana majka, inače fizioterapeut po zanimanju, ne može da prikupi neophodna sredstva za spas svog deteta. “Molimo sve ljude dobre volje da nam pomognu u granicama svojih mogućnosti, jer svaka pomoć za Miu znači život. Niko nema pravo da oduzme bilo kojem detetu na svetu nadu u spas, mi ćemo se za našu Miu boriti, verujemo da će i drugi put pobediti leukemiju, jer ona želi da živi”, kaže ova majka borac.

Mala Mia se već tri godine bori protiv akutne limfoblastne leukemije i kada su već svi poverovali, čak i lekari, da je izlečena, desio se strašan preokret. Još u maju 2015. zaključili su da je Mia izlečena, i da nema više potrebe za hemioterapijom. Vratila se u školsku klupu, ali 6. decembra njena majka je primetila da nešto nije u redu. Tada je utvrđeno da se leukemija vratila i ovog puta proširila do likvora i na koštanu srž.

Njeno lečenje zahteva pored hemioterapije i zračenja, takođe i transplantaciju kostne srži. Lečenje u Italiji košta 148.000 evra, a uprkos tome što su se dobrotvornoj akciji pridružili i SPC, Arhiepiskopija beogradsko-karlovačka i Njegova svetost patrijah srpski Irinej, humanitarne organizacije, mnoge osnovne škole iz Srbije, srpski mediji, kao i veliki broj ljudi iz dijaspore i prijatelji i poznanici putem Fejsbuk stranice “Pomoć za Miu Torbicu” prikupljeno je oko 70.000 evra.

– Kontaktirali smo kliniku u Rimu, gde je prof. Franko Lokateli pristao da primi pacijentkinju iz Srbije. Bolnica je dozvolila da se uplati deo sakupljenog novca i da ako joj zdravstveno stanje dozvolilo bude u Italiji već iduće nedelje. Na račun bolnice biće uplaćeno oko 70.000 evra, a ostatak novca moramo da prikupimo u roku od četiri meseca. Nadamo se da ćemo što pre, uz vašu pomoć, uspeti da sakupimo novac koji Mii znači život – poručuje majka Sanja Torbica.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Izvor: VESTI online