Slogan ovogodišnje kampanje povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima je ”Svaka cigareta smeta”. U susret 31. januaru, kada se u Srbiji sprovode akcije za prevenciju i odvikavanje od pušenja, u Gradskoj upravi su saopšteni i poražavajući statistički podaci.

Od toga da je duvan direktno odgovoran za 28 oboljenja, do činjenice da od sto ljudi obolelih od raka pluća, između 95 i 98 čine pušači.

Pušenje se često pogrešno naziva ”lošom navikom” jer konzumiranje cigareta za razliku od, alkohola i narkotika ne izaziva poremećaje u ponašanju.

Međutim, pušenje je okidač za mnoge teške bolesti, među kojima su vodeće kardiovaskularne i maligne. Statistika pokazuje da preko 75% pušača prvu cigaretu pali između 13-te i 17-te godine. Zbog toga su mnoge aktivnosti Preventivnog centra usmerene na edukativna predavanja namenjana mladima.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć godišnje pregleda oko 60 hiljada pacijenata. Interna istraživanja su pokazala da je jedna trećina zdravstvenih problema izazvana pušenjem.

U Srbiji se godišnje otkrije preko 4.300 novobolelih od raka pluća, a poražavajuće je što od 100 pacijenata, između 95 i 98 čine pušači.

Izlečenje ovih pacijeneta je neizvesno i to mnogo košta državu. Ukoliko bi se u značanoj meri smanjio broj pušača, došlo bi i do ušteda u Republičkom fondu, a novac bi moga da bude usmeren na druge strane.

Zakon o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, koji je na javnoj raspravi, trebalo bi da utiče i na smanjenje broja pušača. Za građane koji su voljni da ostave ovaj porok, Savetovalište za odvikavanje pri Instutu za javno zdravlje, otvoreno je svakog radnog dana. Za pet godina rada, postignuti su značajni rezultati.

Na konferenciji koja je održana u Gradskoj upravi učestvovale su zdravstvene i obrazovne institucije, Crveni krst, Sektor za vanredne situacije i Gradska turistička organizacija.

Povodom 31. januara biće održana predavanja po vrtićima, osnovnim i srednjim školama, kao i javne akcije merenja nikotinske zavisnosti u nekadašnjoj Medicini rada u sredu 27. i u Delta parku u subotu 30. januara.

Izvor: RTK