Grip ove sezone iznenada obara u krevet sa temperaturom od čak 40 stepeni Celzijusovih! Groznica koja “trese” od dva do tri dana, sa temperaturom koja se ne spušta ispod 38, prvi je i najjači simptom virusa influence koji je već nekoliko nedelja prisutan, pišu “Večernje novosti”.

Grip

Malaksalost i bolovi u mišićima, uspavanost i slabost organizma su verovatno glavni razlozi zbog kojih pacijenti sa gripom još ne pune čekaonice, jer kako kažu lekari, gripozni u prva tri dana ne mogu da ustanu iz kreveta.

Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević, lekara opšte prakse u beogradskom Domu zdravlja “Voždovac”, oboleli dolaze u ordinaciju uglavnom tek ako se jave komplikacije:

– Ove godine je nešto više pacijenata koji posle gripa dobiju bronhitis ili upalu pluća. To su bakterijske infekcije koje se uglavnom javljaju kod starijih i hroničnih bolesnika, i spadaju u teže komplikacije gripa. Mlađi, na sreću, kad preleže tri dana groznice, brzo se vrate svojim aktivnostima, jer im je imunitet jači i lakše se bore sa infekcijom.

Doktorka Dimitrijević napominje da će najavljeno blago otopljenje i temperature do 10 stepeni celzijusa u plusu povećati broj obolelih od gripa.

– Razmnožavanju virusa gripa pogoduje temperatura iznad nule, pa se u narednim danima očekuje povećan broj obolelih.

Ona upozorava i da je ovaj period rizičan za vakcinaciju protiv gripa. Dve – tri nedelje je potrebno organizmu da razvije antitela pa ako se u tom periodu pacijent zarazi virusom gripa, odnosno dobije visoku temperaturu, to bi kod njega izazvalo dvostruku infekciju! Samim tim klinička slika bi bila izuzetno teška, a stanje ozbiljno. Zbog toga lekari savetuju onima koji planiraju da se vakcinišu – da se nekoliko nedelja čuvaju od inficiranih.

Do sada je Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” prijavljeno 43.388 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, što je nešto malo nego u istom periodu prošle sezone.

Izvor: B92