Nedelje i meseci vođenja računa o ishrani i telesnoj težini mogu da propadnu zbog konzumiranja alkohola.

Alkohol

Alkohol ne samo da daje višak kalorija, nego povećava apetit, utiče na san i metabolizam, a samim tim i kvari planove za ishranu i održavanje telesne težine.

Kalorije

Konzerva piva sadrži oko 154 kalorije, a jedan martini 250 kalorija. Ove kalorije nemaju hranljivu vrijednost, a isti slučaj je i sa ostalim alkoholnim pićima. Ove “prazne” kalorije nisu korisne za organizam ni na koji način i samo doprinose povećanju telesne mase.

Povećanje apetita

Ako odlučite da preskočite obrok kako biste mogli da popijete nekoliko pića i na taj način kontrolišete unos kalorija, dobićete suprotne rezultate. Kada popijete alkohol na prazan stomak, vaš apetit biće još veći. Alkohol takođe utiče na kontrolu unosa hrane, zbog čega ćete jesti više visokokalorične hrane.

Dehidracija

Alkohol povećava gubitak vode iz organizma zbog učestalog uriniranja. Telo tako gubi važne minerale, koji su potrebni za održavanje balansa tečnosti u telu, a to u konačnom dovodi do dehidracije. Slana i začinjena hrana koja se jede uz alkohol, poput kikirikija i čipsa, dodatno povećava žeđ, a time se povećava i unos alkohola. Dehidracija izaziva mučninu.

Metabolizam

Alkohol može da uspori metabolizam za gotovo 70 odsto. To znači da komzumiranje alkohola smanjuje sposobnost tela da sagori masnoće. Telo pokušava da se otarasi praznih kalorija u alkoholu, a pritom zapostavlja hranu koju osoba pojede, što rezultuje povećanjem telesne težine.

Masnoća

Hrana i sokovi se brzo vare, ali se alkohol još brže apsorbuje u želucu i tankom crevu, a zatim stiže do mozga i jetre. Nakon toga ga jetra pretvara u masnoću. Masnoća se zadržava u telu, što utiče na povećanje telesne težine.

Izvor: B92