Limun trava (cymbopogon citratus) je višegodišnja suptropska i tropska biljka, a njeno blagotvorno dejstvo poznato je od davnina. Posebno je zastupljena u tradicionalnoj medicini Indonezije, Malezije i Indije, a zbog začinskih i lekovitih svojstava gaji se svuda u svetu. Kod nas još nije odomaćena.

Limun

Ima izgled trave sa aromom limuna. Pomalo opor ukus daje posebnu notu pikantnim jelima, izvrstan je začin supama, čorbama, specijalitetima od piletine, ribe i morskih plodova. Po ukusu se savršeno slaže sa čilijem i belim lukom, obavezan je sastojak karija. Čisti se kao mladi luk, najčešće se koristi donji, deblji deo – lukovica. Jelo dobija egzotičnu aromu i kada mu se dodaju duguljasti listovi ove biljke. Koristi se sveža, osušena, dok se kao prah najčešće dodaje čajevima.

Osim toga, sjajan je dodatak i desertima, koktelima i bezalkoholnim pićima. Dodaje se drugim čajevima, poboljšava im miris, ukus i lekovito dejstvo.

Citrusna aroma potiče od esencijalnog ulja, koje ova biljka poseduje u velikoj količini. Deluje protivupalno i blago sedativno, snižava i krvni pritisak. Zbog antiseptičkog i antibakterijskog svojstva, primenjuje se i lokalno, utrljava se na problematičan deo tela. Pokazalo se izvanrednim u lečenju sportskih povreda, modrica i istegnuća. Pored toga efikasno listi masnu kožu, a u aromaterapiji ima relaksirajuće sredstvo. Primenjuje se i kod nege kože sa proširenim porama i jakim naslagama celulita.

Sa eteričnim uljem limun trave ne bi trebalo preterivati, jer može da izazove alergijske reakcije na koži, pa se ni ono, kao ni ostali delovi biljke, ne preporučuje deci mlađoj od šest godina, trudnicama i dojiljama.

Travari je koriste i za lečenje depresivnih stanja, nervoze, poremećaja organa za varenje. Utiče blagotvorno na opšte zdravlje organizma, a istraživanja pokazuju da pomaže i u borbi sa različitim oblicima tumora. Osobama na hemioterapiji narodni lekari preporučuju da piju 1,5 l soka u danima kada primaju terapiju, jer čuva imunitet. Pravi se tako što se u vrelu vodu doda malo usitnjene limun trave (cela stabljika), sačeka da se ohladi, procedi i pije.

Osim toga, ako ovu biljku gajite u saksiji u kući, nećete imati problema sa insektima, naročito sa komarcima.

Izvor: Novosti
Foto: funnyjunk.com