Gerontološki centar u Kragujevcu omogućiće palijativno zbrinjavanje osobama u terminalnoj fazi bolesti u okviru svojih kapaciteta, zahvaljujući donaciji Evropske unije od 253 hiljade evra.

Pored Gerontološkog centra, svoje usluge porodicama sa sa teškim bolesnicima pružaće i volonteri Nevladine organizacije Viktorija.

U okviru projekta Evropska podrška inkluzivnom društvu, Evropska unija dodelila je 28 grantova ustanovama socijalne zaštite i nevladinom sektoru u Srbiji.

Među njima je i Gerontološki centar u Kragujevcu koji je konkurisao sa projektom Palijativna nega i zbrinjavanje u lokalnoj zajednici.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare tim povodom, Gerontološki centar obezbediće 26 postelja za zbrinjavanje najtežih bolesnika, koji će pored zdravstvene nege imati i socijalnu, psihološku i duhovnu podršku.

Deo ovog projekta koji će Evropska unija finansirati narednih godinu i po dana je i Nevladina organizacija Viktorija. Volonteri će biti uključeni u pružanje podrške porodicama koje brinu o teškim bolesnicima.

Projekat palijativne nege i zbrinjavanja vredan je 253 hiljade evra, a u Gerontološkom centru očekuju da će za oko 6 meseci primiti i prve korisnike, osobe koje su u terminalnoj fazi bolesti.

Izvor: RTK