Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da se široka upotreba vakcine protiv virusa zika može očekivati tek za najmanje 18 meseci.

SZO

Pomoćnica direktora SZO Mari-Pol Kijeni izjavila je u Ženevi da se akcija te agencije UN na širenje virusa zika “odvija veoma brzo” i da je 15 kompanija ili grupa određeno kao mogući učesnici u potrazi za vakcinom.

Ona je novinarima rekla i da takođe veruje da je “sve više i više verovatna” povezanost tog virusa koji se do sada najviše proširio po Latinskoj Americi i nenormalno malih glava kod novorođenčadi”.

Inače, istraživači Medicinskog fakulteta i UKC u Ljubljani prvi su na svetu dokazali da zaraženost virusom zika u vreme trudnoće uzrokuje moždana oštećenja ploda.

Prestižni medicinski časopis Nju Ingland džornal of medisin (New England Journal of Medicine) objavio je 10. februara prilog istraživača Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, Kliničkog odeljenja za perinatologiju Ginekološke klinike UKC Ljubljana i Kliničkog centra za radiologiju UKC Ljubljana koji dokazuje da virus zika može iz zaražene majke zaraziti mozak ploda i u slučaju takve zaraze uzrokovati trajno oštećenje mozga i mikrocefaliju.

Slovenački doprinos je preloman, naglašeno je u UKC Ljubljana, jer su istraživači do sada samo sumnjali na vezu između virusa zika i mikrocefalije, a im istraživanjem je prisustvo virusa zika u mozgu ploda potvrđeno.

Izvor: B92