Na Sretenje pre 181 godinu u Kragujevcu su postavljeni temelji srpske državnosti, ali i kulture. Za kneza Miloša i njegovu svitu nakon zasedanja Sretenjske skupštine izvedena je predstava ”Fernando i Jarika” koju je priredio Joakim Vujić.

Petnaesti februar 1835. je datum osnivanja prvog pozorišta u Srbiji sa ove strane Save i Dunava. Sretenje je dan kragujevačkog Teatra.

Svečanost u Teatru prilika je za dodelu priznanja pozorišnim stvaraocima i prijateljima ove kuće. Statuetu ”Joakim Vujić”, najznačajnije priznanje koje Knjaževsko-srpski teatar dodeljuje od 1985. godine za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, dobila je prvakinja ovog Pozorišta Nada Jurišić.

Reč je o glumici koja, po oceni žirija ,gradi svoj umetnički put i svoji primerom potvrđuje da se značajna glumačka karijera, vredna pažnje, može izgraditi i van Beograda.

Joakimov prsten, za izuzetna umetnička ostvarenja, pripao je Ivani Vujić, rediteljki i profesoru Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Dobitnik medaljona sa likom Joakima, za podršku unapređenju rada Knjaževsko-srpskog teatra, je Kompanija Telekom Srbija. Godišnje nagrade dobili su glumci Miodrag Pejković, za ulogu dede Radeta u predstavi ”Bašta sljezove boje” i Jasmina Dimitrijević za naslovnu ulogu u predstavi ”Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera”, kao i garderoberka Dragica Ilić.

U čast godišnjice Teatra premijerno je izvedena predstava ”U stvari, teatar”. Reč je o prvom izvođenju duodrame Dragane Bošković u režiji Andree Lazić u kojoj igraju nagrađene glumice Nada Jurišić i Jasmina Dimitrijević. Prilika za raskošnu glumačku igru, jer ovaj komad se tiče tananih odnosa koji se u teatru pletu na sceni i iza nje.

U Galeriji ”Joakim” otvorena je izložba koja vodi kroz 18 decenija kragujevačkog Teatra, od vremena Joakima, Sterije i čiča Ilije Stanojevića do današnjih dana. Reč je o delu postavke koja je prošle godine, na 180. godišnjicu, pripremljena i premijerno prikazana u Muzeju pozorišne umetnosti u Beogradu.

Izvor: RTK