Napadi na lekare poslednjih dana učestali su u Domu zdravlja Novi Beograd gde su pacijenti fizički napali dva doktora, saopšteno je iz te medicinske ustanove

U prvom slučaju, pacijent je tokom intervencije, odnosno primanja injekcije počeo da viče na medicinske sestre, a potom je udario svoju suprugu koja je ušla za njim kad je čula da viče, navodi se u saopštenju.

Doktor je takođe čuo viku i ušao u ordinaciju da vidi o čemu se radi, a onda je pacijent i njega fizički napao, iako ga prvi put vidi.

U drugom slučaju, doktor i medicinska sestra su bili u stanu pacijenta, po pozivu pacijenta preko terenske službe.

U trenutku dok je doktor razgovarao sa pacijentom i otvarao doktorsku torbu, prišla je kćerka pacijenta i udarila doktora pesnicom u glavu.

U oba slučaja, doktori su se tokom incidenata ponašali u skladu sa kodeksom profesionalne etike, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Novi Beograd.

Doktor koji je napadnut tokom intervencije, pasivno je držao svoje ruke sve vreme dok ga je pacijent udarao i nakon incidenta se brzo sabrao i pristupio pregledu, ali je pacijent odbio pregled.

Doktor je nekolko puta ponovio pacijentu da bi trebalo da ga pregleda i da se ne osvrće na incident, ali pacijent je odbio pregled.

Dom zdravlja će podneti krivične prijave protiv počinilaca, a svoju dužnost lekari će nastaviti da obavljaju savesno i odgovorno u skladu sa zdravstvenom doktrinom, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Novi Beograd.

Izvor: Informer