Kragujevčanin Aleksandar Prijović, mladić koji boluje od spina bifide, osvojio je pet zlatnih medalja u plivanju, na Evropskim paraolimpijskim igrama u Malmeu.

Kao osvajač najviše zlatnih odličja, proglašen je i za najtrofejnijeg sportistu na ovim paraolimpijskim igrama.

Od prosečnog plivača, kome su lekari preporučili plivanje kao vrstu terapije, Aleksandar Prijović postao je sportista, koji se sa međunarodnih plivačkih mitinga vraća sa medaljama.

Takmičenje ”Malme open 2016”, održano prošlog vikenda u Švedskoj, za Aleksandra je, do sada, najveši uspeh, jer je od sedam disciplina u kojima je učestvovao, osvojio pet zlatnih odličja.

Promena trenera i dvomesečne pripreme urodile su plodom, pa Aleksandar planira treniranje istim tempom, jer mu za mesec dana predstoji međunarodno takmičenje u Grčkoj.

Medalje su motivacija za dalje napredovanje u ovom sportu, ali mu plivanje donosi mnogo više od odličja i pobedničkih trofeja. Njegovo zdravstveno stanje se vidno popravlja. Posle terapija matičnim ćelijama i intenzivnih treninga, Aleksandar sve češće ustaje iz kolica i kreće se uz pomoć štaka.

Međunarodna takmičenja na kojima Aleksandar Prijović osvaja medalje i prikuplja bodove za rengiranje u svetskim okvirima i kvalifikovanje za zvanične Paraolimpijske igre, u najvećoj meri finansira porodica.

Kako kažu, podrška zvaničnih institucija izostaje ili je vrlo mala, pa Aleksandar deli sudbinu većine sportista koji se bave paraolimpijskim disciplinama.

Možda će najnoviji uspesi podstaći ljude dobre volje da pomognu, kako bi Aleksandar stigao na sva velika svetska takmičenja, jer to svojim rezultatima zaslužuje.

Izvor: RTK