Lekovita biljka se pominje i u Bibliji

Korijander

Korijander nije samo začinska biljka, već i medonosna i lekovita. Listovi i plodovi imaju različitu aromu i savršeno se dopunjavaju. U evropskoj kuhinji se uglavnom koristi seme, dok su u južnoameričkoj i azijskoj važni listovi, koji se pripremaju kao zelje. U svežem stanju imaju jaku aromu mošusa i limuna, vroma su gorki, pa se koriste kao dodatak sosovima, salatama, siru. Obožavaju ga pčele, a med od korijandera ima specifičan ukus.

Korion, kako ovu biljku još nazivaju, bogat je eteričnim uljem, ugljenim hidratima, proteinima, ali i kalijumom i kalcijumom. Cela biljka je lekovita, koristi se kao antioksidans, antiseptik, antispazmolitik, diuretik, afrodizijak. Od svih sastojaka, najdelotvornije je eterično ulje.

Kao pomoćna terapija, pomaže u lečenju mokraćnih puteva i bešike, organa za varenje, naročito kod nadimanja i lenjih creva. Da bi se rešio ovaj problem, pravi se čajna mešavina od jednakih delova kima i korijandera. U 2,5 dl ključale vode sipa se kašičica mešavine i pije posle jela.

Kao afrodizijak, deluje snažno i pojačava seksualnu želju ako se uzme samo 3 grama praha korijandera, pomeša sa kašičicom meda i otopi u ustima. Konzumira se jednom dnevno, najbolje za doručak.

Narodni recepti

Čaj za iskašljavanje – Kašičica korijandera pomešana se sa sitno iseckanim crnim lukom, prelije sa 2 dl vrele vode, ostavi da odstoji 10 minuta i procedi kroz gazu. Zasladi se medom i pije ujutru i uveče pred spavanje.

Upala bešike – Kašika mešavine od jednakih delova listova korijandera i peršuna, prelije se sa 5 dl ključale vode i nakon 15 minuta procedi. Čaj se pije nezaslađen pre svakog obroka i sat vremena pred spavanje. Da bi se posledice upale otklonile, svakodnevno se uzima 2 l ovog čaja.

Izvor: Novosti
Foto: print scran/ You tube