Tradicija svakog naroda se može povezati sa nekim muzičkim instrumentom. Za Srbe je to frula, drevni instrument kome je pripisivano božansko poreklo. Danas, kada se kaže frula, misli se – Bora Dugić.

Udruženje ”Biram Kragujevac” predstavilo je svog sugrađanina i velikog umetnika povodom objavljivanja njegove knjige ”Traktat o fruli”.

Bora Dugić prenosi zvuk frule i srpske narodne tradicije širom sveta. Osim što je vrhunski instrumentalista on je i poznavalac svih tajni ovog instrumenta.

U knjizi ”Traktat o fruli” donosi priču o njenom poreklu, o tome kako nastaje njen zvuk, o najznačajnijim umetnicima na fruli i njenim graditeljima. Ona se, jezikom razumljivim svima, bavi istorijskim, ali i mitološkim aspektima nastanka frule.

Frula je naša, ali nedovoljno proučavana. U srpskom mentalitetu je da svoje ne veliča, kaže dr Sonja Krstić, koja je autor uvodnog teksta za knjigu Bore Dugića. Ovaj mali lirski instrument je za njega produžetak ljudske duše.

Manje je poznato da je Bora Dugić i jedan od najboljih graditelja frula. Napravio je više od 300, a u svom posedu ima oko 150. Tradicionala muzika i frula zapisana je u genetskom kodu. Dodvoravanje nekome ili nečemu, smatra Dugić, završiće se uvek tako što ćete se vratiti korenima.

Sala Prve gimnazije bila je puna prijatelja i poštovalaca njegove umetnosti. Među gostima su bili i mladi frulaši, braća Janko i Bogdan Lukić.

Izvor: RTK