Beli luk nije samo savršena začinska biljka već i prava riznica zdravlja

Cesnjak

Beli luk nije samo savršena začinska biljka već i prava riznica zdravlja. Iako sadrži samo neznatnu količinu vitamina C, nekoliko miligrama vitamina A, malo kalijuma, gvožđa, cinka, bakra, kobalta…, ova lekovita namirnica je najjači prirodni antibiotik jer u svom sastavu ima i veoma važne mikroelemente, alicin, alin, alilcistein i ahoin, koji mu daju izuzetnu moć. U zavisnosti od toga da li se konzumira u presnom ili kuvanom obliku, ima različito delovanje.

Sveži je efikasniji protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita, dok kuvani (zajedno s povrćem) oslobađa sastojak ahoin, pa je delotvoran protiv tromboze, infarkta, šloga i tromboembolije. Za zaštitu srca i krvnih sudova, takođe se prednost daje kuvanom belom luku, dok se za preventivu od karcinoma preporučuje sirovi ili ukiseljen u salati.

Novija istraživanja pokazuju da miris belog luka u majčinom mleku privlači bebe, zbog čega one duže sisaju. Zato se majkama koje žele da poboljšaju njihov apetit savetuje da pojedu čen-dva belog luka jedan sat pre podoja. Tokom istraživanja nije dokazano da beli luk pogoršava grčeve beba.

Izvor: novosti