Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” pokrenuli su pilot projekat, u okviru kog će biti omogućeno dobrovoljno vakcinisanje protv HPV virusa, koji uzrokuje infekcije genitalnog sistema, ali i rak grlića materice, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

HPV

Za sprovođenje projekta obezbeđeno je 2.000 doza HPV (humani papiloma virus) vakcina, zahvaljujući donaciji proizvođača, a projekat će započeti nakon usvajanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je u skupštinskoj proceduri.

Roditelji će decu moći da vakcinišu u tri okruga, Braničevskom, Severnobanatskom i Šumadijskom i četiri beogradske opštine – Palilula, Novi Beograd, Voždovac i Savski venac.

Neki od tipova HPV virusa uzrokuju rak grlića materice, ali i kancer drugih genitalnih organa.

Prema rečima ministra zdravlja Zlatibora Lončara, godišnje 1.250 žena oboli od raka grlića materice, a oko 500 njih izgubi bitku za život.

“Rešili smo da najsnažnije uđemo u rešavanje problema. Za to postoje dva načina – da žene idu na vreme na ginekološke preglede, dok je drugi način vakcinacija, koja u Evropi postoji već deset godina”, rekao je Lončar na konferenciji u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS.

Kako je rekao, dovoljno je vremena prošlo da možemo da vidimo efekte te vakcine.

On je istakao da je najbolje vakcinisati dečake i devojčice između devet i 14 godina, jer su tada rezultati najbolji, ali da se mogu vakcinisati i u drugoj životnoj dobi.

Lončar je još jednom apelovao na sve žene da redovno idu na ginekološke preglede, jer samo istovremenim sprovođenjem primarne prevencije, vakcinacijom i unapređenjem skrining programa može se dobiti bitka protiv te opake bolesti.

On je precizirao da će se vakcinacija sprovoditi u domovima zdravlja, a roditelji će se doborovljno prijavljivati pedijatrima.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Aleksandar Stefanović kazao je da godišnje u Srbiji imamo 28 novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika, a da je naša zemlja na četvrtom mestu u Evropu po broju obolelih, a na drugom po umiranju od grlića materica.

“U našoj ustanovi se godišnje operiše više od 200 osoba sa predkanceroznim stanjima, više od 100 njih bude radikalno operisano zbog razvijenih formi raka, a više od 120 njih se nažalost javi kada je proces već odmakao, a lečenje moguće samo radioterapijom i hemoterapijom”, rekao je Stefanović i ukazao da je najčešći izazivač raka grlića materice humani papiloma virus.

On je istakao da je vakcina poptuno bezbedna i obezbeđuje efikasnu zaštitu protiv HPV virusa i ponovio da je najbolje primiti vakcinu pre prvog seksualnog odnosa.

Direktor Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” dr Dragan Ilić je rekao da više od pola miliona žena u svetu godišnje oboli od raka grlića materice, što govori da je borba protiv te bolesti globalni problem.

On je istakao da su retke maligne bolesti koje se mogu efikasno sprečiti vakcinacijom – to su rak jetre, koji se efikasno može sprečiti vakcinom protiv hepatitisa B i rak grlića materice primenom HPV vakcinacije.

On je dodao da se u Srbiji uspešno sporovodi vakcinacija protiv hepatitisa B, dok se sprečavanje raka grlića materice vakcinacijom još ne primenjuje.

U zakonu koji je u skupštinskoj proceduri HPV će se naći kao preporučena vakcina”, rekao je Ilić i dodao da je zadatak nadležnih da prenesu znanje o značaju vakcine medicinskim radnicima, ali i roditeljima, da bez bojazni prihvate vakcinu i vakcinišu decu.

Dragana Soćanin iz udruženja “Roditelj” zahvalila se ministarstvu na pozivu za učešće u projektu i poručila roditeljima da vakcinišu decu, jer je njihovo zdravlje najvažnije.

Izvor: B92