Dečja bolnica u Novom Sadu, zajedno sa Fondacijom Magnet za ljubav, pokrenula je akciju dobrovoljnog prikupljanja novca za kupovinu magnetne rezonance za decu koja se leče u novosadskoj Dečjoj bolnici. Za nešto više od tri meseca već je prikupljeno 80.000 evra, od 750.000, koliko aparat košta.

Magnetna

Mališanima kojima je neophodna dijagnostika sada je moguće uraditi je najsavremenijim CT aparatom u novosadskoj Dečjoj bolnici. Međutim, tokom CT dijagnostike najmlađi pacijenti izloženi su zračenju, a tendencija je da zračenja budu svedena na minimum ili potpuno izbegnuta. Upravo to biće omogućeno magnetom, zbog kojeg je i pokrenuta akcija Magnet za ljubav.

“Nabavka magnetne rezonance će omogućiti da se napravi 4.000 pregleda u toku godine, umesto 800 koliko sada, zahvaljujući velikom angažovanju Kliničkog centra i Instituta za onkologiju, uspevamo da napravimo i proširiće dijagnostičko područje, tako da ćemo i onu decu kod koje jednostavno nismo imali prostora da radimo dijagnostiku, sada moći brzo da uradimo i time će se povećati bitno kvalitet same dijagnostike”, izjavio je Slobodan Grebeldinger, direktor Dečje bolnice Novi Sad.

Magnetna

Magnetna rezonanca omogućiće lečenje ne samo starije dece, već i novorođenčadi.

“Nabavkom psoebnog inkubatora prvi put će u Srbiji biti omogućeno da se prevremno rođena deca i ročna deca, znači mala deca, mala deca, male bebe mogu slikati na magnetnoj rezonanci”, dodao je Grebeldinger.

Magnetnom rezonancom, osim što će dijagnostika za najmlađe pacijente biti proširena, biće rasterećene i ostale ustanove u koje novosadska Dečja bolnica sada upućuje pacijente. To će pojednostaviti lečenje, za skoro pet puta veći broj pacijenata, ali i pojeftiniti dijagnostiku.

Izvor: B92