Ova vrsta raka smatra se jednim od vоdеćih uzrоka smrti kоd žеnа.

Materica

Sа prеkо 13.000 nоvih slučајеvа svаkе gоdinе, posle raka dojke, rak grlića materice je druga bolest po opasnosit. On ne pokazuje uvek simptome u ranoj fazi bolesti, ali redovno testiranje (Papanikolau test) može pomoći da s otkriju abnormalne ćelije grlića materice koje su uzročnici raka. Prvi simptomi koji ukazuju na to da se rak širi su:

1. Bol u nogama

Jedan broj žena u ranim fazama razvoja raka pati od otoka i bolova u nogama. Nakon prve faze, grlić materice je otekao i može da onemogući normalan protok krvi, što dovodi do otoka i bolova u nogama.

2. Urinarni problemi

Rak grlića materice takođe može da se otkrije pomoću testa urina. Ako je rak dijagnostifikovan na ovaj način, to znači da je tumor već u IV stadijumu i da se abnormalno tkivo proširilo na bešiku i utiče na njenu funkciju.

Prema lekarima, čest simptom kod žena obolelih od raka materice je peckanje pri mokrenju. Važno je da znate da urinarni problemi nisu nužno znak urinarne infekcije, pa je njbolje da posetite specijalistu.

3, Krvarenje

Krvarenje koje se javlja između redovnimh mensturalnih ciklusa treba ispitati kakko bi se na vreme preduzele određene mere. U prvoj fazi, ćelije raka mogu da budu na površini cerviksa ili doblje u cervikalnom tkivu.

Kako se tumor razvija, menstrualni ciklusi postaju teži, nepravilni i često praćeni bolovima u karlici, kičmi ili nogama. Kod nekih pacijentkinja se čak javlja oticanje donjih ekstremiteta, što jeznak da je tumor ušao u poslednju fazu.

Krvni sudovi su tada pod pritiskom i prekida sa normalan protok krvi. Ćelije raka se takođe mogu proširiti na bešiku izazivajući peckanje ili krv u urinu.

Kada se tumor proširi na rektum, često se primećuju različiti simptomi, uključujući analni bol i krv u stolici. Ako se tumor proširi na uretru ili gornji urinarni trakt, to može dovesti do hidronefroze – oticanja bubrega zbog nagomilavanja urina ili bubrežne insuficijencije.

U kasnijim fazama, može nastati vezikovaginalna fistula koja se proteže između bešike i vagine i dovodi do kontinuiranog nevoljnog ispuštanja urina u vaginalni svod. Takođe, može se javiti i abnormalna veza između donjeg dela debelog creva, rektuma i vagine.

Izvor: Dečija planeta
Foto: Wikipedia