Na Katedri za fiziologiju Instituta Fakulteta medicinskih nauka po prvi put se rade bihevioralna istraživanja i to uticaja citostatika na ponašanje, anabolika, ali i redukcije ishrane.

U laboratorijskim uslovima testiranjem na životinjama već su postignuti odredjeni rezultati koji će biti objavljeni u naučnim časopisima.

Da li nastaju promene u ponašanju prilikom unošenja citostatika, da li su od leka, same bolesti ili okruženja, istražuju na Katedri za fiziologiju Instituta fakulteta medicinskih nauka.

Za testiranje se u laboratorijskim uslovima koriste miševi, a njihovo ponašanje u odredjenom vremenu posmatra i proučava uz pomoć posebnog programa.

Naučno istraživanje uticaja anabolika koje sve više koriste mladi na njihovo ponašanje već daje odredjene zaključke, koji će biti publikovani i tema su doktorata asistenata Medicinskog fakutleta.

I tokom istraživanja kako redukcije unosa hrane ili dijeta utiče na ponašanje mladih kao i starijih, naučnici dolaze do zanimljivih preliminarnih zaključaka.

U sradnji sa Prirodno matematičkim fakultetom na Institutu su u toku i naučna istraživanja uticaja biljaka popularnih u narodnoj medicini na ponašanje a počinju i bihevioralne studije kako brisanje odredjenog gena utiče takodje na ponašanje.

Inače, svi ovi projekti se rade iz sopstvenih sredstava Medicinskog fakulteta.

Izvor: RTK