Iako je od davnina najviše ljudi, što zbog trenutne situacije, što iz neznanja, ili, pak, dobrih iskustava, sve nade polagalo u narodnu medicinu, savremene metode lečenja i napredovanja šire populacije na intelektualnom nivou, značajno su uticala na to da ipak, veliki procenat populacije poverenje pokloni i školovanim- lekarima.

medicina

A evo šta kažu Kragujevčani na to:

-tinejdžeri/srednjoškolci, 13-18

Čak 90% njih odbija bilo kakav lek koji ima veze sa alternativnom medicinom. Glas za lekare.

-studenti, 19-28

80% studenata prednost daje lekarima, a preostalih 20% je neodlučno, mada kod težih zdravstvenih problema obavezno poseti neku zdravstvenu ustanovu.

-mlade mame, 25-40

Mlade mame, pak, će temperaturu bebi i detetu pre ”skidati” alternativnim metodama- tusiranjem, masiranjem sircetom ili alkoholom, krompirom ili belancetom. To će učiniti čak 65% njih. Tek 35% će, pri najmanjem znaku da sa detetom nešto nije u redu odmah otići u Hitnu.

-sredovečne žene, 40-55

Gotovo uvek će mama pre reći da pojedete malo belog luka ako vam skoči pritisak, i sama će učiniti isto. Kod noćne zubobolje će savetovati ispiranje rakijom, a kod dijareje- kašičicu kafe pomešanu sa kašičicom šećera, ili slično. Naravno, to bi učinilo 80% mama. Ali, kako kažu, samo kada je problem prolazan i kada se dogodi noću ili pred neki važan put. Preostalih 20% će vas zvati na svakih 10 min.nagovarajući vas da odmah posetite lekara.

-mladi očevi, 25-40

Mladi očevi, za razliku od mama, čak u 95% slučajeva više veruju lekaru. Preostalih 5% kaže da veruje ženi, ako ona misli da temperaturu detetu može sniziti na alternativne načine.

-sredovečni očevi 40-55

Isti slučaj sa sredovečnim očevima. Zapravo, u ovim godinama muškarci najpre postaju hipohondri i trče kod lekara bukvalno za svaku sitnicu, te nemojte da vas to iznenadi. 90% muškaraca koji pripadaju ovoj grupi, pre će otići kod lekara zbog stomačnih tegoba, nego popiti čaj da ih ublaže.

-starija populacija, iznad 55 godina

Gotovo jednoglasno, kao magijom, i muškarci i žene ovih godina svu pažnju preusmeravaju na alternativnu medicinu, a čitanje o raznim čajevima i lekovima ”iz kuhinje” i konzumiranje istih- za sve i svašta- postaje im omiljena zanimacija.