Sa 44 glasa “za” odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o zaduženju grada Kragujevca za finansiranje deficita tekuće likvidnosti.

Prihvaćen je i Plan detaljne regulacije “Radna zona Cvetojevac” sa strateškom procenom uticaja plana na životu sredinu, kao i predlog odluke o eksternoj reviziji završnog računa budžeta grada Kragujevca za 2015. godinu.

Odbornici lokalnog parlamenta prihvatili su i odluku o naknadi dela troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi.

Kratkoročni kredit za finansiranje deficita tekuće likividnosti od 220 miliona dinara, koji bi trebalo da bude vraćen do kraja ove godine, koristiće se, prema rečima predlagača, za izmirenje nasleđenih obaveza iz prethodnog perioda.

Kritikujući ovaj predlog, predstavnici opozicije u gradskom paralmentu su rekli da je, načelno, reč o dobroj odluci, ali čemu zaduživanje bez invesicija.

Odgovarajući na kritike opozicije, gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić je podsetio da je u prošloj godini vraćeno milijardu dinara nasleđenih obaveza, uz očekivanje da će i u 2016. godini biti vraćeno još toliko.

Odbornici su na današnjem zasedanju usvojili i odluku o osnivanju privrednog društva Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj sa sedištem u Cerovcu, a suprotno očekivanjima, izmena odluke o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi grada Kragujevca za 2015. godinu nije izazvala veću polemiku.

Zorana Todorovića koji je do sada vršio dužnost direktora Doma zdravlja zamenio je Vasilije Antić, dok je novi gradski pravobranilac Branko Petronijević.

Izabrani su i novi članovi Gradske izborne komisije u stalnom sastavu.

Smenjena su dva dosadašnja i imenovani novi članovi Skupštine Šumadija sajma.

Zbog neslaganja sa politikom koju vode stanački funkcioneri, odbornik ZZŠ Aleksandar Lazović podneo je ostavku i vratio mandat, a ostavku je podnela i Mirjana Manić iz LDP-a.

Sa druge strane, samostalni odbornik Saša Furtula pristupio je odborničkoj grupi Zajedno za Šumadiju.

Da se izbori bliže, potvrđuje i činjenica da su odbornici koristili skupštinsku govornicu i da pošalju predizborne poruke biračima, a ni ovo zasedanje gradskog paralmenta nije prošlo bez brojnih opomena odbornicima.

Izvor: RTK