Zahvaljujući projektu “Virtuelni muzej dostupan svima”, stalnu postavku Narodnog muzeja “Slikarstvo i skulpture 20. veka” sada mogu da pogledaju i osobe sa invaliditetom u Kragujevcu.

Inicijativu Foruma mladih sa invaliditetom u Kragujevcu podržao je Narodni muzej, a finansiralo Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

Projekat pruža priliku osobama sa invaliditetom i svim zaljubljenicima u umetnost širom sveta da se virtuelno prošetaju galerijom Narodnog muzeja u Kragujevcu i vide ukupno 73 umetnička dela 66 domaćih autora.

Zbog arhitektonskih barijera, lica sa telesnim invaliditetom nisu mogla da pogledaju stalnu postavku Narodnog muzeja, podsećaju u Forumu mladih sa invaliditetom i dodaju da će sada svi moći da vide kulturnu baštinu Kragujevca.

U Narodnom muzeju kažu da postoje najmanje dva razloga zbog čega su prihvatili inicijativu Foruma mkragujevacladih sa invaliditetom.

Prvo, jer žele da pomognu licima koja imaju telesni invaliditet, a drugo jer žele da javnosti predstave šta Narodni muzej ima u svojoj postavci i tekućem programu.

Rad na projektu trajao je četiri meseca, a reč je o 110 minuta audio zapisa, odnosno stručnih tekstova koji su prevedeni i na engleski jezik.

“Virtuelni muzej dostupan svima” deo je velikog projekta online prezentacije čitavog kompleksa Miloševog venca koju Forum mladih sa invaliditetom u Kragujevcu planira da realizuje.

Izvor: RTK