U okviru nacionalne kampanje protiv gojaznosti – “Pronađi meru”, danas počinje akcija studenata medicine, u okviru koje će oni, uz podršku nutricionista, u narednih mesec dana edukovati građane o načinima na koje mogu da pobede gojaznost, kao jedan od glavnih uzročnika mnogih oboljenja.

Mera

Podatak da je svaki peti građanin Srbije gojazan podstakao je mlade studente da aktivno nastave borbu protiv gojaznosti, a ovoga puta, akcija će se, pored Beograda, sprovoditi u još tri grada u Srbiji – u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Akciju je podržalo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Pored standardnih brošura i informacija, građani će u Maksi supermarketima imati priliku da dobiju i info-grafike na kojima će biti slikovito prikazani oblici fizičke aktivnosti koja je neophodna da bi se određena količina kalorija uspešno sagorela i na ta način održao energetski balans, navodi se u saopštenju ministarstva. ,

“U toku akcije koju smo sproveli krajem prošle godine, za samo mesec dana ostvarili smo kontakt sa više od 2.500 građana, dok smo putem društvenih mreža došli do gotovo 250.000 korisnika. Ovi podaci pokazuju da građane veoma interesuje šta su to kalorije, u kojoj količini ih ima u namirnicama i na koji način one mogu najefikasnije da se potroše”, ističe Ana Krivokapić, lokalni koordinator za javno zdravlje IFMSA-Serbia.

U Beogradu će akcija trajati dve nedelje, nakon čega će se edukacija potrošača nastaviti nedelju dana u Nišu i Novom Sadu, a zatim i u Kragujevcu. Ljubiša Knežević, predsednik Udruženja dijetetičara-nutricionista Srbije, kaže da su, nakon što je britansko društvo za javno zdravlje preporučilo uvođenje deklaracija sa prikazom fizičkih aktivnosti koje su potrebne da bi se kalorije sagorele, i kod nas odlučili da tu ideju primene u borbi protiv gojaznosti.

Projekat “Pronađi meru” predstavlja nacionalnu kampanju koja je pokrenuta sa ciljem prevencije gojaznosti. Projekat realizuju Udruženje građana “Delpas”, Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine – IFMSA-Serbia i Društvo dijetetičara-nutricionista Srbije, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Coca-Cola fondacije.

Izvor: B92