Država će sa 600 miliona dinara, koliko je izdvojila, obezbediti terapiju na godišnjem nivou za 18 dece i petoro odrasilh pacijenata.

BOLESTI

Ministarstvo zdravlja izdvojilo je 600 miliona dinara za terapiju tokom ove godine za obolele od retkih bolesti, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Na taj način je, kako je istakao srpski ministar zdravlja, prvi put obezbeđena kompletna godišnja terapija za 18 dečjih pacijenata i petoro odraslih.
– Ministarstvo je 2014. godine izdvojilo 280 miliona dinara za terapije za obolele od retkih bolesti, i ponosam sam što smo svake naredne godine ta sredstva uvećavali. Prošle smo izdvojili 335 miliona, a ove 600 miliona dinara – rekao je Lončar na skupu posvećenom retkim bolestima na Medicinskom fakultetu, a povodom Međunarodnog dana obolelih od retkih bolesti, koji je obeležen juče a prenosi Mondo.

On je podsetio da je prošle godine usvojen Zojin zakon, ali i formiran Budžetski fond za lečenje oboljenja, stanja i povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, koji je omogućio da se uzorci 24 pacijenta pošalju na ispitivanje u inostrane laboratorije.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je za 169 pacijenata odobrio upućivanje biološkog uzorka na analizu u inostranstvo, zbog sumnje na postojanje na retke genetske bolesti.

Izvor: Telegraf