Inspirisani stihovima pesnika Duška Radovića “Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo”, članovi Humanitarne hrišćanske zajednice Radosti moja iz Štutgarta ne prestaju sa svojim akcijama i pune srce veseljem i mnogim Srbima koji žive u veoma teškim uslovima i opstaju na rodnoj grudi. Ali, upravo ti Srbi s Kosmeta su za članove ove hrišćanske zajednice velike patriote koji se bore za opstanak uprkos ucenama i brojnim pokušajima proterivanja sa svog vekovnog ognjišta.
Prijatelji
Humanisti na delu: Sa mališanima u Orahovcu

Oni se dive tim ljudima, njihovoj veri i odbrani srpske teritorije, što je i razlog njihove najnovije pomoći. Tako su nedavno obradovali mnoge srpske porodice na KiM i uspeli su da im na trenutak vrate osmeh na lica i prenesu poruku da ima puno Srba iz dijaspore koji su uz njih i koji im preko ove organizacije novčano pomažu.

Milorad – Mića Nikitović, Dejan Lekić i Sanja Dier Dragičević iz Štutgarta su se na razne načine uputili put Kosova i Metohije, dok se Nikitoviću i Lekiću u Srbiji priključio i Zoran Brković iz Čačka, koji je sa njima takođe obišao ustanove i manastire na KiM. Oni su odneli pomoć Srbima na Kosovu u vrednosti od 10.650 evra.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Prvo smo stigli u selo Osejane gde nas je sačekao monah Isaije iz Visokih Dečana koji nam je svih pet dana bio domaćin na KiM, rekao je za “Vesti” predsednik udruženja Milorad – Mića Nikitović. Porodici Tot Gavrila blizu manastira Visoki Dečani poklonjena je mašina za pranje podova od koje će zarađivati i time moći da izdržava svoju petočlanu porodicu. Monahinje u Pećkoj patrijaršiji dobile su prilog od 200 evra, manastir Gorioč 100, dok je manastiru Visoki Dečani priloženo 500 evra. Ista suma je data za kupovinu video-nadzora za selo Goraždevac.

 

Pokloni: Aktivisti među srpskim porodicama na KiM
Pokloni: Aktivisti među srpskim porodicama na KiM

Humanitarci su posetili i porodicu Žike Kostića, koja živi u trošnoj kući bez vode sa četvoro male dece i predali su mi prilog od 100 evra i pakete za decu. Dvanaestočlanoj porodici Ljubisava Savića predata je novčana pomoć od 150 evra i poklon-paketi za mališane. Umorni, ali i zadovoljni što su mnogima ljudima u nevolji bar malo pomogli vratili su se u Nemačku uz teško prizanje da su u mestima koje su obišli i socijalni i bezbednosni uslovi ispod svakog ljudskog dostojanstva.

Radosti moja Zahvalnice sa Kosmeta
U narodnoj kuhinji: Priznanje članovima

Zahvalnice sa Kosmeta
Za rad narodnih kuhinja “Majke devet Jugovića”, koju članovi Hrišćanske zajednice pomažu već godina, darovana je donacija od 1.000 evra “Naši dragi prijatelji su nam uputili i reči podrške koje nam puno znače, i obećali su da će se truditi da nastave sa ovom vrstom humanitarne aktivnosti. Mi im se ovom prilikom od srca zahvaljujemo i želimo svako dobro u daljem radu”, istakla je protinica Svetlana Stević, uzvraćajući aktivistima zahvalnicama za njihov rad.

“Bez svih nas i bez pomoći naša braća i sestre na Kosovu i Metohiji ne mogu opstati”, istakli su članovi Hrišćanske zajednice Radosti moja i najavili da će uskoro imati nove akcije za mnoge srpske porodice.

Verujemo da će među njima biti kao dosad i neki od štićenika Humanitarnog mosta “Vesti”, kojima su ovi ljudi velikog srca nesebično pomagali.

Lep dan za decu
U Orahovcu i Velikoj Hoči su podeljena 183 paketića za decu sa hranom, garderobom i školskim priborom u vrednosti od 4.300 evra. U Velikoj Hoči je porodica Stanoja Milića dobila 1.000 evra za isplatu traktora koji je košta 3.300 evra, dok je porodici Nebojše Simića uručena prikolica za motokultivator u vrednosti od 450 evra. Mališanima u Orahovcu i Velikoj Hoči je uz pakete darovano i 10 košarkaških i 20 fudbalskih lopti kao i časopis “Svetosavsko zvonce”.
Poklon paketi
Samohrana majka Danijela Filimonović je dobila dar od 150 evra i pakete za decu. U selu Barteš blizu manastrija Gračanica porodica Dragana Vasića sa šestoro dece je dobila prilog od 150 evra i pakete za najmlađe. Porodici Milorada Stojkovića koji živi sam sa četvoro dece predat je prilog od 150 evra i darovi za najmlađe ukućane, dok je porodica Ljubinka Denića sa šestoro mališana pored poklon-paketa dobila i pomoć u vrednosti od 150 evra. Ovi vredni aktivisti posetili su i hendikepiranu decu u Gračanici poklonivši im 100 evra i pakete sa hranom i sanitarijama.

Izvor: VESTI online