Više od 600 mališana u Kragujevcu svake godine ostane neupisano u vrtić, jer su smeštajni kapaciteti u predškolskim ustanovama Nada Naumović i Đurđevdan nedovoljni.

Deo problema od septembra će biti rešen, pošto će privatna obdaništa koja imaju sertifikat resornog ministarstva biti uključena u mrežu predškolskih ustanova.

Iako je aktuelnim propisima predviđeno da grupe u vrtićima imaju 20-ak dece, u predškolskim ustanovama Nada Naumović i Đurđevdan u grupi je, najčešće 30-ak, a u jaslicama i do 40 mališana.

Da potrebe prevazilaze smeštajne kapacitete, potvrđuje i podatak da u ovom trenutku dve hiljade mališana nije upisano u predškolsku ustanovu.

Izgradnja poslednjeg obdaništa na Deninom brdu koštala je oko 200 hiljada evra, a Kragujevcu ih je potrebno bar deset.

Odlukom o naknadi dela troškova boravka dece u privatnim predškolskim ustanovama, obdaništa koja poseduju akt o verifikaciji nadležnog ministarstva od septembra će biti uključena u ovu mrežu.

Mesečni iznos nakande može iznositi do 80 odsto ekonomske cene koja je utvrđena odlukom Gradskog veća, pri čemu cena boravka u privatnom ne može biti veća od cene smeštaja u državnom obdaništu.

Lokalna samouprava će najkasnije do 30. juna objaviti poziv privatnim vrtićima za zaključenje ugovora o učešću grada u sufinansiranju troškova za narednu godinu. U privatnom vrtiću Vrabac gde je trenutno upisano 40 mališana pozdravljaju ovu odluku.

U lokalnoj samoupravi naglašavaju da će roditelji već od naredne školske godine, pored državnih, moći da konkurišu i za boravak mališana u privatnim obdaništima.

Dodaju i da će kontrole rada privatnih predškolskih ustanova u Kragujevcu biti redovne i stroge.

Na ime naknade dela troškova boravka mališana u privatnim predškolskim ustanovama iz gradske kase u ovoj godini izdvojeno je 30 miliona dinara.

Izvor: RTK