Međunarodni dan uha i sluha obeležen je u Školi sa domom za učenike oštećenog sluha. Povodom ovog dana, Institut za Javno zdravlje Kragujevac, organizovao je predavanje o značaju oralne higijene, a tokom sledeće nedelje, predavanje će održati specjalista ORL.

Oštećenje sluha je veliki hendikep i zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija 3. mart, posvetila upravo značaju očuvanja uha i sluha. U Školi sa domom za učenike oštećenog sluha, već treću godinu se organizuje edukacija dece, ali i svih zaposlenih o povezansti oštećenja sluha sa drugim zdravstvenim problemima.

Najnovija istraživanja pokazuju da je sluh direktno povezan sa zdravljem srca, jer dotok krvi u glavu, direktno omogućava pravilno funkcionisanje uha. U školi kažu da tim defektologa kod dece sa oštećenjem primenjuju tehnike koje omogućavaju unapređenje verbalne i nevervbalne komunikacije.

Institut za javno zdravlje sa svojim timovima lekara i partnerskim institucijama često posećuje decu sa ovim oštećenem. Povodom međunarodnog dana sluha, održano je predavanje o oralnom zdravlju, a tokom sledeće nedelje, sa decom će razgovarati specijalista ORL.

Školu sa domom za decu oštećenog sluha, trenutno pohađa 91 dete iz Kragujevca i celog regiona, od kojih je 42-oje u celodnevnom smeštaju u školskom internatu.

Izvor: RTK