Istražujući istoriju Narodne biblioteke Srbije istoričar Dejan Ristić došao je do podatka da ova institucija kulture nije osnovana u Beogradu, nego u tada prestonom Kragujevcu 1838. godine.

Ovaj istoričar, svojevremeno i direktor Narodne biblioteke Srbije, danas je bio gost Kragujevca i Biblioteke ”Vuk Karadžić”. Za njega je priređen i prijem u zgradi Uprave Grada.

Reč je o fascinantnom otkriću za kulturnu iostoriju Srbije i Kragujevca, kaže istoričar Dejan Ristić. Do njega je došao istražujući iostoriju Narodne biblioteke Srbije od 1832. godine koja je decenijama označavana za datum njenog osnivanja, do 1941, kada je izgorela u bombardovanju Beograda. Dva dokumenta potkrepljuju ovo otkriće.

Beograđani, kaže Dejan Ristić, koji je bio i jedan od direktora Narodne biblioteke Srbije, nisu srećni što Kragujevcu moraju da prepuste čast da je u njemu osnovana još jedna institucija od nacionalnog značaja.

Biblioteka je u Kragujevcu, doduše, bila samo godinu dana, od 12. jula 1838. do sredine 1839.godine, ali je reč o činjenici koja menja kulturnu istoriju Srbije.

Narodna biblioteka u Kragujevcu je u godini značajnih jubileja: 170 godina Čitališta i 150 godina od osnivanja Javne biblioteke. Argument poput ovog do kojeg je došao istoričar Dejan Ristić ide u prilog naporima da institucija kulture, koja je začetnik bibliotekarstva u Srbiji, dobije adekvatan prostor za smeštaj dragocenog fonda od pola miliona publikacija.

Izvor: RTK