Vlada Srbije donela je odluku o povezivanju radnog staža za zaposlene koji su ostvarili uslov za penziju i po tom osnovu raskinuli radni odnos u firmama koje se privatizuju i u invalidskim preduzećima, kao i za zaposlene koji će do kraja 2016. ispuniti jedan od uslova za penziju, a kojima poslodavac nije uplatio doprinose.

Povezivanje

Uslov za povezivanje staža je da radnici nisu tužili preduzeće i da nisu donete presude, a radni staž će, odlukom Vlade Srbije, biti povezan i svim bivšim radnicima u firmama koje su stečajni dužnici, a nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini i u kojima je sud imenovao stečajne upravnike.

Međutim, odluka o povezivanju staža, kako se navodi i saopštenju Ministarstva privrede, ne oslobađa poslodavce – subjekte privatizacije, invalidska preduzeća i stečajne dužnike obaveze da uplate dospele doprinose kao i ostale obaveze po osnovu rada za periode za koje nije povezan radni staž.

Inače, osnovica za povezivanje radnog staža je minimalna osnovica za obračun doprinosa, a vlada je odluku donela na predlog Ministarstva privrede.

Izvor: ikragujevac.com