Iako je nauka daleko od toga da pronađe “čarobnu pilulu” koja će brzo i efikasno otkloniti rak, već sada je moguće reći da su naučnici otkrili lek za rak.

Engleski naučnici napravili su do sada najveći korak u istraživanju leka protiv raka. Pošli su od pretpostavke da bi čovekovo telo moglo da sadrži nešto što će ubiti ćelije raka, ili da se u samoj ćeliji nalazi lek.

Prema rezultatima poslednje studije, koje je objavio Gardijan, ćelije nekih vrsta raka se same uništavaju, što znači da oboleli mogu koristiti svoj imuni sistem u procesu lečenja. Jer imuni sistem sadrži odbrambene ćelije koje napadaju sve viruse i strana tela, i naše telo drže pod konrolom. Ali imune ćelije gube bitku onog trenutka kada rak počne da mutira. Zato i ista terapija ne odgovara svima.

Lekovi koji postoje za lečenje raka su vrlo skupi. Ali najveći problem je u tome što postoji nekoliko desetina registrovanih lekova i što je zbog mogućnosti raka da mutira teško odrediti pravu terapiju, pa to otežava proces lečenja.

Prvi lek koji je uspeo da blokira signale kancera uz pomoć imunih ćelija, otkriven je 2010. godine. Još tada je otkriveno da ovaj lek deluje tako što imuni sistem blokira signale raka. Ovaj sistem odbrane ne deluje na sakome, već je efikasan ako je imuni sistem prepoznao ćelije raka kao neprijatelja.

Izvor: Gardijan
Foto: Wikipedia