Beograd — Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje da Srbiju u ponedeljak očekuje obilna kiša, naročito na jugu i na jugoistoku zemlje.

U upozorenju se navodi da se obilne padavine očekuju u centralnim, južnim i istočnim krajevima, od 20 do 40 mm, a na jugu i jugoistoku ponegde i više.

Upozorenje je objavljeno u nedelju uveče i biće na snazi do utorka.

Što se tiče hidrološkog stanja, na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograd će 9. i 10. marta biti prevaziđena granica redovne odbrane od poplava, a kod Šapca 8. i 9. marta granica vanredne odbrane od poplava.

“Narednih dana na Dunavu od Slankamena do Smedereva vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovne odbrane od poplava. Na Drini, Limu, Jadru, Kolubari sa pritokama, na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi, na Mlavi i Peku, kao i na banatskim vodotocima vodostaji će od 07. do 09. marta biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću prevazilaženja upozoravajućih nivoa“, dodaje se u upozorenju.

Petnaestak kuća u zaseoku Dunjići desetak kilometara od Kosjerića odsečeno je od sveta pošto se izlila reka Sečica, piše “Blic”.