Dve nove studije ukazuju na činjenicu da hranjenje beba kikirikijem ili drugim namirnicama koje mogu da izazovu alergiju pružaju veću verovatnoću zaštite, a ne stvaranja problema.

Kikiriki

Jedna studija je pokazala da rana prevencija odnosno davanje bebama namirnice koje mogu da izazovu alegrije, zapravo ima dugotrajne pozitivne rezultate.

Otkriveno je da ovakva zaštita od alergija traje najmanje do pete godine i ne nestaje čak i kada deca prestanu da jedu kikiriki.

Druga nova studija sugeriše da bi ovakva strategija mogla da bude delotvorna i kada su jaja u pitanju.

Ustanovljeno je da su alegrije na kikiriki i jaja ređe kod dece koja su počela da jedu ove namirnice sa tri meseca starosti nego kod one koja su pila samo majčino mleko. Naravno misli se na namirnice poput kikiriki-putera i grickalica koje u sebi imaju kikiriki, poput smokija, a koje su pogodne za decu malog uzrasta.

Alergije na hranu su postale uobičajene, potencijalno ozbiljne, a nekada i smrtonosne. One postaju veoma zastupljene kod dece, a utiču na osam odsto dece uzrasta ispod tri godine.

Zbog toga naučnici sada smatraju da sve bebe kojima testovi na alergiju ne pokažu reakcije na kikiriki treba da jedu ovu namirnicu.

Izvor: B92