Možda vam se čini kao da ste uvek umorni? Verovatno to pripisujete užurbanom životnom ritmu, ali možda je problem u nečem drugom – možda ste malokrvni.

Anemija

Anemija je simptom, a ne bolest

Crvena krvna zrnca imaju važan posao – prenose kiseonik širom organizma. Ako ste malokrvni, to znači da vam je broj crvenih krvnih zrnaca premali ili da ona u sebi nemaju dovoljno hemoglobina (proteina bogatog gvožđem zbog kojeg je krv crvena).

Anemija je poput temperature – znak da nešto nije u redu s organizmom. Zaraza neke vrste najčešće je krivac za temperaturu, ali anemija može imati niz različitih uzroka.

Najjednostavniji razlog za malokrvnost je nedostatak gvožđa u organizmu . Ako je u tome problem, treba samo da povećate unos hrane bogate gvožđem.

Većina ljudi nije ni svesna svoje anemije

Umor je jedan od znakova anemije, ali u početku svakako ne mora biti izražen. Anemija s vremenom može postati ozbiljan problem i izazvati nemoć, kao i izraziti umor. To je zato jer srce mora da radi jače kako bi nastavilo da pumpa zadovoljavajuću količinu krvi koja dovodi kiseonik tamo gde je potreban.

Ostali znakovi anemije su vrtoglavica, glavobolje, gubitak osećaja u ekstremitetima, niska telesna temperatura, bledilo, pojačan rad srca, bolovi u grudima, razdražljivost i teškoće sa disanjem.

Anemija je češća kod žena, ali ozbiljnija kod muškaraca

Malokrvnost je prilično česta kod žena zbog menstruacije ili trudnoće, ali ne bi trebalo da se zanemaruje. Kod muškaraca je malokrvnost uvek znak zdravstvenog problema.

Vegetarijanci ne moraju nužno biti slabokrvni

Meso nije jedini izvor gvožđa. Sve zeleno povrće, kao i pasulj, sočivo, tofu i voće poput grožđa ili marelica mogu biti kvalitetan izvor gvožđa. Naravno, crveno meso, riba, jaja i mlečni proizvodi znatno su bogatiji gvožđem.

Ako ishrani dodate brokoli, narandže, jagode ili bilo šta bogato vitaminom C, to će pojačati unos gvožđa iz namirnica koje jedete.

Kafa ometa apsorpciju gvožđa

Svi oni koji preteruju sa kafom otežavaju unos gvožđa. Ako uzimate tablete sa gvožđem po preporuci lekara, nemojte piti kafu barem sat-dva nakon njih.

Nemojte se sami lečiti

Internet je brz i jednostavan izvor informacija, ali kad je zdravlje u pitanju, najpametnije je posavetovati se sa lekarom, a ne donositi zaključke na osnovu nekoliko pročitanih članaka. Na primer, uzimanje gvožđa u obliku tableta može biti opasno ako nemate manjak tog elementa u telu.

Lekar će vam izvaditi krv i u laboratorijskom nalazu videti ako nešto nije u redu. Nemojte se sami napamet lečiti.

Izvor: B92