Ministar zdravlja najavio je da će sve zdravstvene ustanove u Srbiji do kraja godine biti povezene jedinstvenim informacionim sistemom, što će doneti mnogo olakšica pacijentima, ali i sprečiti nestašice zdravstvenog materijala

Loncar
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je istakao da će sistem “Moj doktor” pomoći pacijentima da lakše dođu do izabranog lekara i do lekara specijaliste, kao i da lakše odrade dijagnostičke procedure.

“Pacijenti putem kol-centra zakazuju pregled kod izabranog lekara opšte prake, a on im dalje zakazuje preglede kod specijaliste. Ukoliko je potrebno, specijalista im zakazuje snimanja i prepisuje terapiju”, rekao je on.

Lončar je istakao da najveću dobit za pacijente predstavlja to što neće morati sami da zakazuju preglede kod lekara specijalista, niti će morati da se vraćaju kod izabranog lekara po recepte i upute za snimanja.

“Informacioni sistem će nam omogućiti uvid u to koliko koja zdravstvena ustanova ima pregleda, kao i u potrošnju zdravstvenog materijala, tako da ćemo moći da predupredimo eventualne nestašice”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, informacioni sistem “Moj doktor” već je zaživeo u pojedinim zdravstvenim ustanovama tako da je omogućeno zakazivanje oko 150.000 pregleda.

“Jedan broj zdravstvenih ustanova koristi ovaj informacioni sistem kao pilot projekat, a Dom zdravlja u Nišu je prva ustanova u kojoj sistem sada i zvanično funcioniše”, naglasio je Lončar.

On je rekao da je uvođenje integrisanog informacionog sistema u domaći zdravstveni sistem koštalo Ministartvo zdravlja tri miliona evra.

“Moramo da uvedemo informacioni sistem da bi dalje napredovali na Evropskoj listi potrošačkog standarda. To je takođe uslov da bi bili prepoznati u evropskom i svetskom zdravstvenom sistemu”, rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, domaći zdravstveni sistem je za poslednje dve godine napredovao za šest mesta na Evropskoj listi potrošačkog standarda.

Izvor: Mondo
Foto: Arhiva