Pod nazivom ,,Ambrozija-opasnost po zdravlje”, u skupštinskoj sali održana je edukacija koju realizuje Institut za javno zdravlje, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Predavanje je prevashodno bilo namenjeno: predstavnicima mesnih zajednica, JKP Šumadije, zdravstvenih ustanova i civilnog sektora. Oni bi trebalo da pokrenu i  probude svest svakog građanina, da je problem ambrozije, ne samo problem lokalne samouprave, već i svakog stanovnika ovog grada i da se samo udruženim snagama  može smanjiti količina ambrozije i njena štetnost.

        Na početku izlaganja dr Gordana Damjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je rekla: ,,Na našem terenu na osnovu istraživanja, analize zdravstvenog stanja stanovništva na visokom mestu se pozicioniraju alergeni. Svedoci smo, da se od druge polovine juna, do  druge polovine septembra, povećao  broj alergiskih manifestacija, a najčešća je alergija na ambroziju čak 83%. Kao odgovorna lokalna samouprava, poštujući zakon o javnom zdravlju, mi smo  izdvojili 4 miliona dinara za promocije, sanaciju i aktivnosti vezane za uništavanje ove korovske biljke, koja je opasna po zdravlje. Od 191 ha,  koje je gradsko zelenilo u predhodnom periodu održavalo, dodatnih 41 ha je ušao u  program održavanja u sklopu tretiranja ove korovske biljke“. Ona je dodala da su  zajedno sa Institutom za javno zdravlje dogovorili  niz edukativnih predavanja u mesnim zajednicama i školama, kao niz  prevetivnih mera. Odštampano je 60 hiljada lifleta,  na kojima se nalaze informacije: kako izgleda ambrozija, koji su simptomi i  posledice alergije na ambroziju i kako je pravovremeno uništiti. Na kraju je dodala da je cilj da se zajedničkim snagama od marta sledeće godine, sa raspoloživim finansijskim sredstvima i mehanizacijom koju poseduje grad, uz javnu nabavku  ostalih sredstava i lokalnu pomoć stanovništva,  uradi sve na uništavanju ambrozije.

    „Svaka mesna zajednica na teritoriji grada i prigrada treba da angažuje više lica, preko centra za socijalni rad i dobrovoljnog radnog angažovanja, na svojoj teritoriji , a sve u  cilju koordinacije sa Gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje u zajedničkom problemu, uništavanja ove korovske biljke”, dodao je Nikola Ribarić, načelnik Gradske uprave.

      Na kraju ove tribine govorila je mr med. nauka Ljupka Mijailović, dipl. biolog. Ona je upoznala prisutne sa izgledom ambrozije, koja pripada rodu invazivnih korova i  jedna je od najpoznatijih i najopasnijih biljaka na svetu. Ambrozija cveta od početka jula do kraja oktobra. Deca i odrasli najviše osećaju tegobe u avgustu i septembru, jer je koncetracija polena tada i najveća. “Hemijske supstance nisu preporučljive za uništavanje ambrozije zato što pored nje uništavaju zemljište i podzemne vode, tako da je najbolje uništavati ovaj korov čupanjem ili košenjem pre cvetanja” ,istakla je Ljupka Mijailović.

Kliknite na sliku da otvorite galeriju

Foto/video:Bojan Radošević

Tekst: Gordana Milošević