Kliknite na sliku da otvorite galeriju

Veličanstvena pobeda duha i tela Ljubiše Šljivića, mladog Kragujevčanina.  On je tačno, pre tri meseca, 20.juna.2019. god. ispred Krsta, u centru grada, zajedno sa  Pavličić Nikolom, iz Niša, krenuo na ciklo pohod humanitarnog karaktera, ništa manje nego do samog Severnog pola – Nordkappa.

Osetljiv na bol i nevolju svakog čoveka, posebno ga je ganula priča o mukotrpnoj borbi za život, malog petogodišnjeg, Mihaila Milivojevića iz Beograda, koji je pobedio malignitet. Iako ga još nije upoznao, odlučio je da da svoj doprinos  prikupljanju sredstava za novu operaciju, koja će Mihajlu omogućiti da čuje i da ima srećnije detinjstvo.

Iz Kragujevca je krenuo sa  Pavličić Nikolom iz Niša, kojeg do tad nije ni video. Bio mu je veran saputnik do Osla, a ostatak puta , 2000 km, do Nordkapp-a, najsevernije tačke Evrope, hrabri Kragujevčanin je nastavio sam. Šiban hladnim polarnim vetrom, kišom, snegom, niskim temperaturama, kvarovima na biciklu,  opasnim situacijama, provedenim noćima u šatoru pod vedrim nebom, nakon 85 dana i 5876 kilometara, pređenih 12 država Evrope, živ i zdrav stigao je kući, u Kragujevac. 

Nije žalio truda za lepši  i srećniji život Mihailu Milivojeviću, iz Beograda.

Ljubiša Šljivić je prvi Srbin koji je biciklom stigao do Severnog pola, Nordkapp-a.

foto/video: Bojan Radošević

Tekst: Slavica Lukić