I ove godine, 36. po redu akciju “Zaštitimo decu u saobracaju” Crveni krst Kragujevca je realizovao u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, Saobraćajnom policijom PU Kragujevac i obrazovnim institucijama, od 9. septembra do 14. oktobra.

Kliknite na sliku da otvorite galeriju

Deca predškolskog i ranog osnovnoškolskog uzrasta predstavljaju najugroženije učesnike u saobracaju. U tom uzrastu se deca osamostaljuju kao pešaci ili kao vozači bicikla, rolera, skejta, pojavljuju se veoma rano na saobraćajnicama, bez pratnje odraslih i stoga je ova akcija izuzetno značajna.

Cilj akcije je bio da se mališanima pomogne da usvoje postignuto i steknu nova znanja iz oblasti ponašanja u saobraćaju i da se tako otkloni uzrok stradanja dece.

Po govorenom rasporedu, održana su prigodna predavanja- razgovori o ponašanju dece u saobraćaju, za sve učenike prvog razreda osnovnih škola u gradu i prigradu i sve predškolce iz obe predškolske ustanove.

Održano je ukupno 68 predavanja za 1651 učenika i 989 predškolaca.

Akcija je završena izvodjenjima priredbi na temu bezbednosti dece u saobraćaju, koje su pripremili mališani u vrtićima “Zeka” i “Crvenkapa” i nagradjivanjem 15 autora najboljih radova, od 322 koliko je iz 11 vrtića stiglo po konkursu u Crveni krst.

Foto/video:Bojan Radošević