Održan je Humanitarni koncert “Veče ruskih romansi” za “Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju Sveti Vasilije Veliki”.

Ksenija Milenković (sopran), Tatjana Milovan (alt),Natalija Petrović (klavir), Aleksandra Dimić (mecosopran)izveli su duševna, izražajna dela najboljih autora ruske klasične romantike ruskih romansi M.Glinke , A.Varlamova, A.Guriljova, A.Dargomižskog i dr.

Kliknite na sliku da otvorite galeriju

Ksenija Milenković (sopran), osvajala je prve i druge nagrade na Međunarodnom takmičenju Lazar Jovanović, Republičkom takmičenju, Međunarodnom takmičenju solo pjevača Bruna Špiler u Herceg Novom… Više puta je nagrađivana Dositejovom stipendijom Fonda za mlade talente. Učestvovala na brojnim koncertima, projektima, pozorišnim predstavama (Kragujevac, Beograd, Novi Sad, Vršac, Sombor, u gradovima Rusije, Makedonije, Bosne i Hercegovine….), usavršavala se na Master klasovima primadone Radmile Bakočević, soprana Ksenije Lukić (Berlin). Nastupila je u operi Didona i Enej u ulozi Druge žene i u adaptiranoj verziji opere Figarova ženidba u ulozi Marćeline.

🎼Tatjana Milovan (alt) je rođena u Rusiji učesnik na festivalu Betovenove muzike u organizacii Bah Akademiji iz Štutgarta pod rukovodstvom Helmuta Rilinga, gde se izvodi opera “Fidelio” i “Missa Solemnis”.Sa ansamblom festivala gostuje u Bonu, Berlinu, Štutgartu, Atini. Učesnik solističkog ansambla opere “Na uranku” S.Biničkog u ulozi Anđe. Radila je kao vokalni pedagog i pevala u A.K.H “Liceum” pod vođstvom Miloja Nikolića,sa kojim je nastupila u prvom izvođenju “Rekviema” M.Duruflea kao solista (2009 g.)Usavršavala se na master klasu Fedore Barbjeri(Italija, 2001), Kristiana Liptmana(Nemačka,2001), Kasenije Lukić(Nemačka, 2016, 2017) i u izvođenju opera “Evgenije Onjegin” P.Čajkovskog i “Didona i Enej” H.Persela, kao i “Stabat Mater” Đ.Pergolezia uz gudački orkestar Šlezinger pod rukovodstvom Vladimira Milića na festivalima “OKTOH” i “NIMUS”.

🎹Natalija Petrović,
dobitnica je brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima u solističkim kategorijama i kao član kamernih ansambala, kao i nagrada i pohvala za postignuća u toku školovanja i umetnička postignuća među kojima se izdvajaju: Nagrada ,,Akademik Dragoslav Srejović“ koju dodeljuje grad Kragujevac za izuzetne uspehe u toku školovanja(2009/2010. godine); ,,Pohvalnica“ koju dodeljuje Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević (2011. godine); Stipendija Fonda za unapređenje vokalne umetnosti mladih ,,Melanija Bugarinović i ćerka Mirjana Kalinović – Kalin“ – korepetitor, Novi Sad (2013/2014. godine); Stipendija ,,Fonda za mlade talente Republike Srbije“ (2013/2014. godine i 2014/2015. godine); Nagrada Univerziteta u Novom Sadu, Najbolji student fakulteta (2016. godine), Dobitnica specijalne nagrade umetničkom saradniku Internacionalnog konkursa ,,Donne in musica“ (2019. godine).
Kao solista i u okviru kamernih ansambala nastupala je na koncertima i festivalima u gradovima širom Srbije: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Zrenjanin, Vranje, Sombor, Senta, Bela Crkva, Sremska Mitrovica, Ruma. Premijerno je izvodila kompozicije Tamare Knežević, Marka Kurilića i Rastka Buljančevića. Pohađala je majstorske kurseve kod poznatih pijanista i pedagoga kao što su: Jurij Kot (Ukrajina), Marija Nemcova (Rusija), Georg Bekman (Austrija), Maurisi Martin (Brazil), Rasel Hiršfild (SAD) i Žaklin Tomas (Velika Britanija – kamerna muzika). Bila je klavirski saradnik u adaptaciji Mocartove opere ,,Figarova ženidba“, kao i Hendlove opere ,,Imeneo“ (Kragujevac, 2019. godine).

🎼Dimić Aleksandra (mecosopran)
Učestvovala je na brojnim koncertima i takmičenjima u Srbiji, Rusiji, Izraelu i Bosni gde je ostvarila visoke rezultate.
U operi “Didona i Enej” koja je bila izvođena 2018 godine dobila svoju prvu opersku ulogu kao čarobnica, a drugu ulogu je imala u operi “Figarova ženidba” kao Kerubin 2019 godine.

Organizatori:
Muzička škola “dr. Miloje Milojević”
Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije “Svet” Kragujevac.
“Udruženje za pomoć deci i mladima sa smetnjama u razvoju Sveti Vasilije Veliki”

Partner: Narodni muzej Kragujevac

Foto/video:Bojan Radošević