VIŠE od 260 osuđenika u poluotvorenom odeljenju Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, rešili su da pomognu najsiromašnijim sugrađanima: odrekli su se po dva suva obroka, koje dobijaju nedeljom umesto večere.

Uprava KPZ u Nišu, ovu pomoć će distribuirati u saradnji sa Crvenim krstom koji će odlučiti kome je ona potrebna.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu da je ovo drugi put od izbijanja epidemije da se osuđenici KPZ u Nišu odriču suvog obroka. Prvi put to je bilo u martu kada su se pridružili akciji osuđenika u drugim zavodima – Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (“Zabeli”), Pančevu i Novom Sadu kako bi pomogli socijalno ugroženim građanima. Tada je u humanitarnoj aciji učestvovalo gotovo 4.700 osuđenika.

U KPZ u Nišu, osuđenici su proteklih nekoliko meseci sakupili i po 30 džakova plastičnih čepova i zatvarača za reciklažu, doprinoseći ekološkoj akciji usmerenoj na zaštitu životne sredine. Čepovi će do kraja ove sedmice biti prosleđeni organizaciji koja se bavi njihovim prikupljanjem i reciklažom u humanitarne svrhe.

– Humanitarne akcije koje sami osuđenici u KPZ u Nišu iniciraju su brojne i učestale poslednjih nekoliko godina – kažu u Upravi. – Oni su pokazali plemenitost prema onima kojima je pomoć potrebna u ukupno 12 humanitarnih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, a za neke od njih su bili inicijatori.

U KPZ u Nišu 40 osuđenika je od marta radno angažovano u krojačkom pogonu na izradi zaštitnih maski za lice, kao i zaštitnih odela, nazuvica, vizira. Dnevno su proizvodili i po 1.400 maski. Svi osuđenici koji su ranije prošli šestomesečnu sertifikovanu obuku za šivenje i krojenje u krojačkom pogonu rade na izradi ovih maski. U sertifikatima se nigde ne navodi da su dobijeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla eventualna stigmatizacija bivših osuđenika u društvu, a njima omogućilo da pronađu posao na tržištu rada.

Zavod u Nišu organizuje i obuke za druga deficitarna zanimanja, i to za elektroinstalatere, vodoinstalatere, tesare, keramičare, molere, fasadere, a osuđenici za poslove na kojima su angažovani dobijaju i naknadu za rad u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija.

izvor i foto: https://www.novosti.rs/