Zakon o zaštiti potrošača definiše da sva roba koja se nalazi u prodaji mora da ima garanciju dve godine, to se odnosi i na polovnu robu čiji minimalni garantni rok može da bude i godinu dana.

Često nismo svesni slova Zakona, pa se dešava da ne ostvarimo svoje pravo na reklamaciju u garantnom roku. O Zakonom utvrđenoj garanciji pri kupovini polovne robe od registrovanih prodavaca u Pulsu Srbije govoriće Nikica Jovanović, pravna savetnica u NOPS-u, Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

– Vrlo često smo u zabludi da polovna roba nema garanciju. Na svu garderobu postoji garancija od 2 godina najčešće, minimum godinu dana, naravno uz račun kupljene robe. Tako ova prava odnose se i na polovne automobile, gde vidimo da se veoma često krše pravila – navela je Jovanović.

Garanciju na svu robu možemo imati ukoliko imamo fiskalni račun.

– Takođe može biti izvod iz banke, ili slip. Ukoliko se priča o polovnim automobila, najčešće se dešava da ljudi dođu na auto-plac i tamo se dogovore sa prodavcem da sklope ugovor sa fizičkim licem. Moram da kažem samo da se Zakon o zaštiti potrošaša osnosi se samo onda kada robu kupujete od pravnog lica – rekla je Jovanović.

izvor i foto: https://www.kurir.rs/