U svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom u organizaciji Udruženja sunarodnika i prijatelja Rusije „Svet“ priređen je koncert pod sloganom “U slavu heroja”.

Ovaj umetnički i scenski događaj, je deo međunarodne manifestacije ’’Besmrtni puk’’. “Besmrtni puk” je svetski fenomen sa veličanstvenim ciljem: sačuvati sećanja na heroje Velikog Otadžbinskog rata.

U ime grada, svečanost je otvorila dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu zaštitu. U svom obraćanju prisutnima, istakla je da

Dan pobede nad fašizmom ceo svet slavi. Slavi sve one heroje i vojnike koji su bili na pravoj strani sveta, pravoj strani života i zlatnim slovima ispisali stranice istorije koje donosi mir. Naglasila je da ovakve manifestacije nam ne dozvoljavaju da zaboravimo velika dela:  herojstvo, bratstvo, prijateljstvo od iskona, koje traje između srpskog i ruskog naroda.  Naš zadatak je da sačuvamo ono što je sveto, a to je dan koji je doneo pobedu nad fašizmom.

 Grad Kragujevac sa svojim prijateljima iz Rusije iz godine u godinu ga obeležava, jer želimo da nova pokoljenja pamte i prenose značaj ovog datuma budućim generacijama. Samo narodi koji cene i poštuju svoju prošlost imaju pravo da veruju i da se raduju još boljoj budućnosti. U ime prijateljstva ruskog i srpskog naroda, u ime položenih života koji snagom svoje žrtve pronose ideju mira i slobode i humki koje se nalaze na teritoriji našeg okruga, današnja manifestacija je njima u čast. ’’Sećanje na heroje’’ je njen naziv, a svi mi moramo biti heroji danas, jer samo herojskim činom praštanja i čuvanja tradicije, kulture, umetnosti i svega što je vredno za jedan narod, predstavlja zalog za budućnost”, poručila je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća.