Grad Kragujevac je dobitnik priznanja za pravovremeno delovanje u cilju kontinuirane podrške građanima /građankama za vreme vanredne situacije. Reč je o nagradi koje je dodelio Zaštitnik građana, u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalnom konferencijom gradova i opština. Svečano uručenje priznanja upriličeno je danas u Beogradu, a u ime grada priznanje je uručeno dr Gordani Damnjanović, članici Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Za inicijativu koja se odnosila na 16 pojedinačnih projekata koje je Grad Kragujevac podržao kroz aktivnosti lokalnih organizacija civilnog društva, Komisija je nagradila za projekte ”Pristupačan grad za gluve i nagluve” i ”Informiši se – pokreni se ”. Projekti su obuhvatali izradu aplikacije za mobilni telefon za hitne pozive policiji, hitnoj pomoći i vatrogascima radi samostalnosti gluvim i nagluvim osobama, odnosno unapređenje informisanosti i mobilnosti kroz mobilnu aplikaciju koja omogućava lakše snalaženje u gradovima tokom vanredne situacije. Pored korisnih i atraktivnih projekata lokalna samouprava u tom periodu nije prekidala nijednu uslugu pa čak ni privremeni smeštaj korisnika i korisnica što je takođe igralo važnu ulogu u dodeli ovako značajnog priznanja.

Od 12 gradova, opština i gradskih opština koje su konkurisale na javni poziv za dodelu nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na svojoj teritoriji u 2020. godini, Konkursna komisija je, pored Grada Kragujevca, nagrade dodelila GO Vračar, gradovima Kruševac, Sombor i opštinama Svilajnac i Čajetina.

izvor i foto: Gradska uprava za poslove organa grada – Press centar